Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kritická slova z Evropy: Rusko není supervelmoc, ale superproblém

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Varšava – V polské metropoli se uskutečnilo Varšavské bezpečnostní fórum. V rámci něj vystoupil také litevský ministr zahraničí Linas Linkevicius. Ten varoval před bezpečnostními problémy. Kritikou nešetřil především na účet Ruska.

Evropská unie a NATO by měly včas reagovat a odpovídat na agresivní akce Ruska, burcoval litevský politik. V posledních letech byly podle něj takové kroky většinou jen velmi pomalé a obě uskupení podle něj jednaly se zpožděním.

„Když mluvíme o problémových zemích, Rusko nám přijde na mysl jako první. Ne kvůli super síle či jako supervelmoc, ale jako superproblém. Je důležité reagovat včas a nečekat, až bude příliš pozdě, což se někdy stává. Týká se to nejen Litvy, ale všech ostatních zemí a bezpečnosti světa obecně. Jde o hodnoty, které zastáváme," cituje Linkeviciuse server Ukraine Today.

Šéf litevské diplomacie připomněl, že kromě vnitřních problémů EU jako je migrace a brexit, existují i vnější hrozby, včetně válek na východní Ukrajině a v Sýrii.

„Zatímco pořádáme setkání, summity a potřásáme si rukam lidé v Aleppu umírají. Musíme přemýšlet o civilizaci 21. století. Proč se to děje? Jsme schopni něco udělat, nebo může toto dění jen odsoudit a vyjádřit své hluboké znepokojení?" ptal se přítomných.

„Mluvíme o situaci v Aleppu, ale totéž se stalo také na Ukrajině. Někdo se snaží překreslit hranice. A není to poprvé, v roce 2008 jsme to viděli i v Gruzii," dodal ministr.

Varšavské bezpečnostní fórum je jednou z nejdůležitějších událostí v Polsku, která se zabývá otázkami regionální bezpečnostní politiky. Fóra se každoročně účastní řada předních politiků, diplomatů, novinářů a odborníků, kteří se specializují na zahraniční a bezpečnostní politiky.

Témata:  Litva Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy