Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šojgu se pustil do Západu kvůli Sýrii. Co chystá Rusko?

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva/Damašek - Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua Západ selhal v souvislosti s tím, že "neudržel na uzdě" ozbrojené islamisty v Sýrii. Západní tajné služby se obávají, že Rusko chystá konečný útok na Halab, který by mohl nastat už tento týden. Uvedla to britská stanice Sky News.

Ministr v ruské televizi prohlásil, že rebelové podporovaní západními vládami i nadále útočí na civilisty v Halabu navzdory tomu, že Rusko své letecké údery pozastavilo. "V důsledku toho se vyhlídky na zahájení vyjednávání a návrat k poklidnému životu v Sýrii odkládají na neurčito," uvedl Šojgu.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov varoval, že kvůli útokům rebelů nebude Moskva moci prodloužit moratorium na nálety v Halabu. "V současné době přestávka (v bombardování) trvá, odchod civilistů z východního Halabu je nadále možný a stále existují podmínky pro humanitární pomoc," řekl Peskov.

"Tohle vše ale bude nemožné, pokud teroristé budou pokračovat v palbě na čtvrti města, na humanitární trasy, odpalovat rakety a stále se ukrývat za lidské štíty. Toto nezajistí pokračování humanitární přestávky," dodal.

Konečný útok na Halab by mohl nastat už tento týden. Moskva do oblasti vyslala flotilu osmi válečných plavidel v čele s letadlovou lodí Admirál Kuzněcov. Flotila je nyní u Sardinie.

"Podle západních tajných služeb chce Rusko využít toho, že politiky ve Spojených státech nyní zcela zaměstnávají prezidentské volby. Panují obavy z toho, aby se Halab nestal druhým Grozným," uvedla Sky News.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Sýrie Sergej Šojgu Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy