Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mosulu je asi 600 tisíc dětí, jsou ve velkém ohrožení, varuje organizace

Násilí na dětech, ilustrační fotgorafie
Násilí na dětech, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Bagdád - Organizace Save The Children varuje, že mezi civilisty iráckého města Mosulu ohroženými nynějšími boji mezi vládními silami a radikály takzvaného Islámského státu je také asi 600 tisíc dětí. Informuje o tom agentura AFP.

Organizace zároveň vyzvala k otevření humanitárních koridorů, jež by umožnily civilnímu obyvatelstvu odejít. „Toto je klíčový okamžik k ochraně dětí a k otevření cest umožňujících půldruhému milionu civilistů, kteří se ve městě ocitli v pasti, včetně 600.000 dětí, aby bezpečně odešli," uvedla nevládní humanitární organizace.

Po více než dvou týdnech od začátku rozsáhlé operace dnes izraelští vojáci vstoupili do Mosulu. Začal tak přímý boj o druhé největší město v zemi, kterého se Islámský stát zmocnil v červnu 2014.

Ředitel Save The Children pro Irák Maurizio Crivellaro varoval před opakováním chyb. „Nemůžeme čekat, až se situace v (syrském) Halabu bude opakovat (v Mosulu). Zatím máme možnost dostat děti z válečné zóny," uvedl.

Ve východní části Halabu, kterou ovládají povstalci, je vládními ozbrojenými silami již tři měsíce společně s rebely obklíčeno a bombardováno asi čtvrt milionu Syřanů.

Témata:  Sýrie děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.