Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci riskují život plavbou přes moře, nezastaví se kvůli dohodě těsně před cílem, varuje server

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ankara/Brusel – Dohoda Evropské unie s Tureckem o uprchlících navzdory ktitice podle některých odborníků představuje jedinou současnou naději na zkrocení migrační krize. Týdeník Politico Europe zkoumá, co dohoda znamená pro Turecko a jeho vztahy s Evropou.

Dohoda s Tureckem

Server varuje, že migranti, kteří riskovali své životy, aby se dostali do Evropy, jen aby byli zastaveni těsně před svým cílem, se po vrácení do Turecka mohou uchylovat k násilí. „Evropská migrační krize je teď i tureckým problémem," podotýká.

Dohoda ale podle serveru pomohla snížit počet lidí, kteří se snaží z Turecka dostat do Evropy. Uvádí, že například na sociálních médiích kolují výzvy k tomu, aby lidé do Evropy neodcházeli. Dohoda podle serveru odradila i některé pašeráky.

Jak server připomíná, k nepokojům v tomto městě došlo již v půlce března, když turecké úřady zadržely tisíce migrantů, „z nichž alespoň polovina byli Syřané, a shromáždila je ve dvou sportovních halách v Dikili, kde měli být zaregistrováni. Migranti se ale vzbouřili a požadovali své propuštění. Když k němu nedošlo, propukly nepokoje. Podle zástupců města zapalovali přikrývky a matrace, rozbíjeli okna a toalety."

Zoufalí uprchlíci

Elibol, jeden z lidí vrácených z Řecka do Turecka, uvedl: „Lidé budou tak rozzlobení. Šli do Evropy a nyní jsou posíláni zpět. Když někdo ztratí všechnu naději, když má pocit, že už nemá na výběr, je schopen všeho."

Pro Turecko ale dohoda bude znamenat ohromnou zátěž. „Oficiálně je v Turecku 2,7 milionů syrských uprchlíků. Úřady odhadují, že dalších 300 tisíc Syřanů se po zemi pohybuje bez toho, aby se registrovali. Toto číslo by ale podle Esra Simsira z turecké nevládní organizace Asociace za solidaritu s žadateli o azyl a migranty mohlo být daleko vyšší."

„Pro Recipa Tayyipa Erdoğana, stále více autoritativního tureckého prezidenta, dohoda s Evropou implicitně uznává, že se Turecko nachází v roli mostu mezi Středním východem a Evropou. Fakt, že Syřané mohou v Turecku zůstat, když jim Evropa v podstatě zavřela své dveře, nahrává jeho tvrzení, že Turecko není pro uprchlíky detenčním centrem, ale útočištěm," uvádí dále server.

Evropa dlužníkem Turecka

Server ale poukazuje na tvrzení humanitární organizace Amnesty Inetrnational, podle které Turecko porušuje mezinárodní právo například tím, že odsouvá některé syrské migranty zpět do Sýrie. To ovšem Turecko popírá.

V současnosti je ale podle serveru v zájmu Turecka pomoci Evropě s migrační krizí, jelikož Evropa může na oplátku pomoci Turecku prosadit jeho cíle v syrském konfliktu.

„Pokud turecké mnohavrstvé bezpečností jednotky skutečně budou schopny zastavit přísun migrantů, německá kancléřka Angela Merkelová a další lídři EU budou Erdoğanovými dlužníky; o splacení tohoto dluhu by mohli být požádáni, až se Erdoğan bude snažit prosadit konstituční změny, které by změnily jeho již nyní silnou pozici v prezidentství ve stylu USA s extenzivními výkonnými pravomocemi."

Témata:  uprchlíci Turecko EU

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy