Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochránci se radují, zvýšil se počet tygrů ve volné přírodě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington - Světový fond na ochranu přírody (WWF) včera zveřejnil pozitivní zprávu. Poprvé za 100 let se zvýšil počet tygrů žijících ve volné přírodě.

"Po století neustálého poklesu počet divoce žijících tygrů konečně roste," uvádí WWF. Podle jejich výpočtů žije nyní v divočině asi 3890 tygrů, v roce 2010 to bylo kolem 3200 tygrů. 

Důvodem je zvyšující se populace tygrů na území Indie, Ruska, Nepálu a Bhútánu, kteří začali tato zvířada více chránit.

"Toto je rozhodující krok v obnově jednoho ze světově nejvíce ohrožených a ikonických druhů," řekl Ginette Hemley, viceprezident pro zachování divokého života WWF. "Společně s vládami, místními komunitami, mecenáši a dalšími nevládními organizacemi se podařilo zvrátit stoletý trend poklesu počtu tygrů. Ale je třeba mnohem více práce a investic, pokud chceme dosáhnout našeho cíle, kterým je dvojnásobení počtu divoce žijících tygrů do roku 2022," dodává.

Tato zpráva přichází před plánovaným setkáním v Indii, kde se bude jednat právě o tomto problému. Podle odborníků totiž je sice důvod k radosti, avšak stále není vyhráno. "Globální pokles byl zastaven, ale Země stále není bezpečým místem pro tygry. Zejména jihovýchodní Asie je v bezprostředním nebezpečí, že ztratí své tygry, pokud vlády nezačnou jednat," cituje Sky News Michaela Baltzera, vedoucího iniciativy WWF Tx2.

WWF upozorňuje, že země potřebují vědět, jak častým a kterým hrozbám tygři čelí, aby mohla lépe probíhat jejich ochrana. Ostatní ekologické organizace vyzívají k ukončení tygří chovu v některých zemí a k zabíjení ohroženého zvířete kvůli kůži a jiným částem těla pro medicínu.

Témata:  tygři

Aktuálně se děje

16. května 2024 14:22

Stav Roberta Fica zůstává vážný. Jeho zranění jsou rozsáhlá

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy