reklama

Diktátorská logika

"Předpokládejme, že tato obvinění jsou pravdivá a tento prezident zabíjí vlastní lidi, zatímco svobodný svět a Západ pomáhají syrskému národu," cituje Boot Asadovu odpověď shromážděným reportérům, kteří se ho zeptali na devastaci a strádání hlášeným z civilisty obývaných oblastí Sýrie.   

Autoritářský vůdce také v angličtině položil řečnickou otázku, kdo ho tedy posledních pět a půl roku podporuje a jak by mohl být nadále prezidentem, pokud by za ním jeho lid nestál, podotýká historik. "To není realistický příběh," doplňuje expert s úsměvem pronesenou Asadovu poznámku.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Situace odborníkovi připomíná odpověď, kterou kdysi poskytl libyjský diktátor Muammar Kaddáfí  Radě pro zahraniční vztahy ohledně porušování lidských práv v jeho zemi. Argumentoval, že v Libyi vládne lid, tudíž je nemožné, aby lid porušoval vlastní lidská práva.    

"To je diktátorská logika, která by nenapálila ani inteligentního desetiletého, ale očividně umožňuje těmto nemilosrdným vládcům žít se sebou," soudí Boot.

Asadův smích byl mrazivým momentem, tvrdí historik, stejně jako Asadovo vtipkování o jeho lásce k technologiím. "Denně sleduji moderní zařízení," uvádí odborník prezidentovu poznámku, kterou připomněl, že během občanské války byla v Sýrii spuštěna mobilní 4G internetová síť.

V Sýrii zahynulo během bojů téměř půl milionu lidí a z více než 10 milionů se stali uprchlíci, poukazuje expert. Ironicky dodává, že podle syrského vládce je však vše v pořádku, protože ti, kdo přežili, mají přístup k 4G připojení.

Zasáhnout mohou jen Spojené státy

Rozhovor tak naznačil, že Asad žije ve stavu popírání, či alespoň odvádí dobrou práci, když má popírat realitu před návštěvníky, konstatuje historik. Soudí, že je těžké odhadnout, zda by bylo lepší, či horší, pokud se prezident ve skutečnosti chlubil všemi lidmi, které nechal zabít, zranit či mučit.  

"Naznačuje to, že je zcela odpojen od hrůz, za něž je zodpovědný," deklaruje odborník. To podle něj také znamená, že se Asad nebude zdráhat působit další hrůzy i v budoucnu.  

Rozhovor také ukázal, že Asad nehodlá odejít, zdůrazňuje Boot. Připomíná, že prezident přislíbil, že chystá novou éru otevřenosti a dialogu v Sýrii a prohlásil, že uvažuje dopředu o modernizaci syrské mentality po válce, kterou podle jeho názoru vládní vojska zcela jistě vyhrají.

Asad také do té doby vyloučil jakékoliv politické změny a oznámil, že plánuje zůstat prezidentem alespoň do konce jeho třetího sedmiletého funkčního období, které končí v roce 2021, dodává historik. Konstatuje, že momentálně nic nedává důvod pochybovat, že by Asad v prezidentském křesle nevydržel i po tomto datu, byť by ani tehdy nedokázal kontrolovat celou zemi.

"Podařilo se mu konsolidovat vládu nad klíčovou částí (Sýrie)," připomíná expert. Poukazuje, že Asadovi ruští a íránští spojenci se nyní chystají zničit poslední baštu protirežimního odporu v Aleppu, přičemž Moskva se nechala slyšet, že v pátek ukončí moratorium na bombardování uvedeného města.

Jedinou silou, která dokáže nyní zastavit asadovsko-íránsko-ruskou válečnou mašinerii, jsou Spojené státy, deklaruje Boot. Kritizuje, že americké letouny nadále létají nad Sýrii a bombardují pozice Islámského státu, ale nejhorší pachatele válečných zločinů nechávají být. "A není pravděpodobné, že by se to změnilo, dokud bude v úřadu prezident Obama," zoufá si historik.

Podle experta tak není divu, že Asad pohodlně sedí na svém místě. Ve svém úřadu paradoxně přečká i amerického prezidenta, který vyzval k jeho svržení, uzavírá Boot.