Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Někteří uprchlíci se do Evropy vydávají nedobrovolně? UNICEF přišel s šokujícími informacemi

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Ženeva - Řada uprchlíků putuje do Evropy za lepším životem ve strachu před válkou, jiné k tomu vedou ekonomické zájmy. Někteří se ale na nebezpečnou cestu vydávají nedobrovolně. Upozornil na to dětský fond OSN UNICEF.

UNICEF popsal případ, kdy pašeráci lidí v Libyi donutili migranty nastoupit na člun, který se následně potopil, tím, že na ně mířili pistolí. Upozornila na to agentura DPA.

Jednalo se o dva potopené čluny, které ve čtvrtek ztroskotaly u pobřeží Libye. Při neštěstí se utopilo přibližně 240 migrantů. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) potvrdila, že italská pobřežní stráž převezla na italský ostrov Lampedusa 27 přeživších a 12 těl z prvního ztroskotaného plavidla a dva přeživší z druhého plavidla.

Mladá žena z Libérie, která během neštěstí přišla o syna, dceru a bratra, se svěřila pracovníkovi UNICEF, že pašerákům zaplatila 2400 dolarů, aby její rodinu přeplavili do Itálie.

Dodala ale, že ona i další odmítali nastoupit do člunu, protože se jim nezdál bezpečný. "Jenže pašeráci na ně stříleli, a tak je donutili vlézt do člunu," vysvětlila Helena Rodriguezová z UNICEF.

Mnohé oběti pocházely ze západní části Afriky, ze Senegalu, Libérie, Guineje a Nigérie. Podle IOM zahynulo jen v průběhu tohoto roku při riskantní plavbě přes Středozemní moře přes 4200 migrantů.

Za řadou úmrtí stojí právě pašeráci, kteří posílají migranty na moře v přeplněných člunech a v nepříznivém počasí. Italské úřady navíc od března zaznamenaly nárůst počtu ilegálních migrantů z Libye. Tehdy vstoupila v platnost dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem o zastavení přílivu migrantů.

Témata:  uprchlíci OSN (Organizace spojených národů) UNICEF

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy