Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemenský konflikt si podle WHO vyžádal 7000 obětí, pomoc potřebují miliony lidí

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si jemenský konflikt za 20 měsíců svého trvání vyžádal již přes 7000 obětí. V zemi se navíc nadále šíří cholera a tamní zdravotnictví ztrácí nad situací kontrolu.

V jemenské válce proti sobě stojí šíitští povstalci a vládní síly, které podporuje arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. Šíité v roce 2014 obsadili Saná a postoupili dále na jih a západ. Postupně část území ztratili, ale Saná a některé oblasti na západě ovládají stále.

Zraněno už byla na 36.000 Jemenců. Nějakou formu zdravotní pomoci potřebuje až 21 z 26 milionů občanů Jemenu. OSN už v minulosti odhadla počet obětí jemenské války na 10.000. V zemi se v minulých týdnech zvýšil počet lidí nakažených cholerou na více než 2200. Řadu lidí také trápí nedostatek potravin.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad Ahmad dnes vyzval k obnově letů na letišti v Saná, aby bylo možné těžce zraněné evakuovat za hranice. Arabská koalice letům brání z obav, že se šíité, podporovaní Íránem, letecky vyzbrojují.

Ománské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že se podařilo osvobodit Američana uneseného v Jemenu. Byl dopraven spolu s několika raněnými Jemenci letecky ze Saná do Ománu. Americké ministerstvo zahraničí muže identifikovalo jako Walleada Yusufa Pittse Luqmana. Už v říjnu Ománci vyjednali svobodu pro dva Američany zadržované v Saná.

Témata:  Jemen WHO

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy