reklama

Poslanci maďarského parlamentu odmítli navrhovanou novelu ústavy. Pro návrh premiéra Viktora Orbána, který souvisel s referendem proti přistěhovaleckým kvótám, hlasovalo pouze 131 poslanců vládního bloku Fidesz-KDNP.

Podle rozhlasu InfoRádió proti návrhu hlasovali tři poslanci, zbylí zákonodárci nehlasovali. Poslanci ultrapravicového Jobbiku v jednacím sále rozvinuli transparent s nápisem: "vlastizrádce je ten, kdo do země vpustí za peníze teroristy!"

Jobbik sice novelu ústavy podporuje, podmínil si ji ale zrušením přistěhovaleckých dluhopisů, k čemuž před hlasováním o novele základního zákona nedošlo.

Maďarský premiér přesto inicioval referendum o kvótách, které se konalo 2. října. Platný hlas odevzdalo 41,32 procenta a proti kvótám se vyjádřilo 98,36 procenta. Volební účast však byla nízká a Orbán proto prosazoval změnu ústavy. Ani k té ale nedošlo.

Po maďarském referendu absolvoval Orbán návštěvu Slovenska, na které informoval slovenského premiéra Roberta Fica o referendu. "Výsledky maďarského referenda o kvótách plně respektujeme a považujeme referendum za legitimní a demokratický nástroj," řekl Fico.

"Bilaterální Slovensko-maďarské vztahy se rozvíjejí ve všech oblastech v pozitivní atmosféře a, to chci podtrhnout, jsou historicky na nejlepší úrovni," dodal premiér.

Výsledek referenda si ale pochvaluje i samo Maďarsko. "Považujeme jej za pozoruhodný úspěch. Od roku 1989 nebyla žádná politická strana ani záležitost podpořena takovou většinou, jaká byla dosažena v případě odmítnutí kvót. Celkem 3,3 milionu "ne" hlasů odevzdaných v referendu jasně dokazuje, že vláda reprezentuje většinu Maďarů," chválí kancelář.

Předseda Evropské rady Donald Tusk přitom počátkem října potvrdil, že v únoru za usnesení EU o kvótách hlasoval i předseda maďarské vlády Orbán. V usnesení se píše, že je třeba co nejdříve realizovat všechny prosincové rozhodnutí o relokaci migrantů v Unii, včetně opatření týkajících se vrácení a přijímání vrácených migrantů. Tusk varuje, že rada, jejímiž členy jsou prezidenti a předsedové vlád zemí Evropské unie, schválila uvedené usnesení jednomyslně, tedy včetně Orbána.