Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přichází vážné varování: USA musí zasáhnout, Putin respektuje pouze sílu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Tallin - Některé evropské státy sledovaly americké prezidentské volby s vráskami na čele. Především Polsko a Pobaltí se teď obávají toho, jaký postoj Spojené státy v blízké budoucnosti zaujmou k Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi.

„V posledních několika letech ruský prezident Vladimir Putin válkou a machinacemi změnil evropské hranice a vrhá dlouhý stín přes pobaltské státy. Sousedé Ruska nyní také čelí nezodpovězeným otázkám ohledně nového vůdce svobodného světa. Spojené státy zůstávají zásadní pro bezpečnost Pobaltí. Jak Donald Trump definuje roli své země ve světě - zejména pokud jde o Rusko a aglomeraci - bude mít hlubokosáhlé důsledky," píší v komentáři pro server Politico Eerik-Niiles Kross, člen estonského parlamentu a bývalý ředitel zpravodajských služeb v Estonsku, a Molly K. McKewová, odbornice na boj proti ruské propagandě a poradkyně v oblasti zahraniční politiky a strategické komunikaci.

Trump by podle nich měl pochopit, že když přechází z postu „amerického povstalce" k roli amerického prezidenta, Putin už není jeho spojencem, ale jeho protivníkem. „Putin definoval ruský vztah s USA jako nepřátelství; to se s novým prezidentem nezmění, protože na tom závisí vnímání ruské moci, varují. Trump by prý neměl dělat stejnou chybu jako prezident Barack Obama: tedy postavení Ruska do přednostní pozice, ze které si může diktovat politiku USA v regionálních a globálních záležitostech," uvádí v textu. Jeho spoléhání se na „proces dohody" ho prý může dostat do pastí a zapojit ho do neplodných vyjednávání, které poskytují krytí pro ruské akce, zatímco Amerika bude čekat.

Trump si musí uvědomit, že nástupem do Bílého domu se jeho vztah k Rusku změní

Kross a McKewová připomínají, že Trump se ve své kampani chvástal celu řadou otázek, ale nikdy ne s odkazem na Rusko nebo Putina. „Rusko vytvořilo konflikt v celé Evropě, na Středním východě a v Asii, oslabilo americké spojence a tvořilo nová spojenectví, které zanechala Ameriku méně bezpečnou," neberou si servítky. Zároveň poukazují, že Trump a jeho poradci, z nichž mnozí mají nevysvětlitelné finanční a jiné vazby na spojence Kremlu, odmítají mluvit špatně o ruském prezidentovi nebo o jeho taktice, a chválí ho jako silného vůdce a vzor. Zopakovali prá také argumenty kremelských zástupců - NATO je zastaralé a pobaltské státy jsou fakticky „předměstím" Ruska.

„Ale tento vztah s Ruskem, skutečný nebo imaginární, se změní, jakmile nastoupí do Bílého domu. Trump má pravdu, na slovech - a síle - záleží. Pokud Trump a jeho poradci budou nadále posílat zprávu, že pobaltské státy se nacházejí mimo území bezpečnostní struktury, kterou budou USA bránit, pak Putin bude jednat, a v důsledku toho bude Trumpovo dědictví definováno nesrovnatelnou slabostí nebo nesrovnatelnou válkou," varují autoři komentáře.

Putin respektuje pouze sílu

Odvrácenou stranou věci je pak podle nich to, že Trump je v pozici, aby se stal zakladatelem nové americké bezpečnostní struktury v Evropě - v případě, že bude mít dost odvahy přijmout úkol. „Tyto svazky nejsou obchodní transakce. Je to pojištění a vyžaduje americkou investici," vzkazují tvůrci textu do USA. Úspěch Trumpovy kampaně byl postaven na vyprávění o americkém neúspěchu - slabé Americe, která ztrácí vliv ve světě - a tím získal pozornost těch, kteří jsou nazýváni mlčící většinou „zapomenutých" Američanů. Teď musí pochopit, že má zodpovědnost.

Trump hovoří o odpovídajícím financování americké armády a o obnově její schopnosti a kapacity. „Právě americkým vojákům a vojačkám za tento slib dluží. Musí naslochat tomu, co viděli na frontách válek a konfliktů v celé Evropě a na Středním Východě - věcem o kterých většina Američanů ještě neslyšela. On si musí uvědomit, kolik amerických životů bylo ztraceno ve válkách, které Rusko financovalo a které ovlivnil Putinův preferovaný způsob kontroly a nadvlády," vzkazují Kross a McKewová Trumpovi.

„Trump by měl vzít k srdci jeho vlastní radu. Musí si uvědomit, že Putin respektuje pouze sílu. Musí pochopit, že Kreml si libuje v nejistotě a že a bude i nadále působit v nejistých a nestabilních místech volnou rukou. Pobaltské státy potřebují slyšet silná slova z úst nového amerického prezidenta. Jen jeho neochvějná podpora pro NATO v pobaltských státech a v Polsku může ukončit současnou nejistotu, zvýšit stabilitu a jasně říci, že to, co je naše, je naše, a že se o tom nebude vyjednávat," uvádí se v komentáři.

Témata:  Rusko USA Estonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy