Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko zuří: Za migranty si můžeme sami, a nic s tím neděláme

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Budapešť - Maďarsko, které je známé svým odmítavým postojem k migrantům, tvrdí, že vlastní nečinností jsme si migranty na starý kontinent pozvali sami. Navíc se prý nikdo nesnaží krizi vyřešit.

Tím, že Evropská unie nedokáže ochránit své hranice, vysílá signál o své slabosti. To si migranti vykládají jako pozvánku, řekl v maďarské veřejnoprávní televizi M1 poradce předsedy maďarské vlády pro vnitřní bezpečnost György Bakondi.

"V rovině prohlášení každý souhlasí s tím, že vnější hranice Unie je třeba chránit. Ale v zájmu ochrany se prakticky neděje nic," varuje poradce, který v této věci vnímá určitý rozpor mezi slovy a skutky.

Podle agentury MTI Bakondi uvedl, že vzniklo několik správných nápady i rozhodnutí, mnohdy se v nich ale objevil nějaký prvek, který celý proces vrátil zpět.

Jako příklad uvedl zřízení 1500členné pobřežní stráže. Nakonec se ale ukázalo, že z tohoto počtu příslušníků má za úkol střežit hranice pouze necelých 500.

Maďarský premiér Viktor Orbán chtěl za každou cenu odmítnout kvóty Evropské komise týkající se počtu migrantů rozdělených mezi jednotlivé země. V tom ho ale nepodpořili jak občané, tak ani parlament.

Maďarský premiér inicioval referendum o kvótách, které se konalo 2. října. Platný hlas odevzdalo 41,32 procenta a proti kvótám se vyjádřilo 98,36 procenta. Volební účast však byla nízká a Orbán proto prosazoval změnu ústavy. Ani k té ale nedošlo.

Poslanci maďarského parlamentu totiž odmítli navrhovanou novelu ústavy. Pro návrh premiéra Viktora Orbána, který souvisel s referendem proti přistěhovaleckým kvótám, hlasovalo pouze 131 poslanců vládního bloku Fidesz-KDNP.

Témata:  uprchlíci Maďarsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy