reklama

Podobné hlasy se v poslední době množí, Merkelová, která by se o post v čele vlády ucházela již počtvrté, zatím však nic oficiálně nepotvrdila.

„Bude se ucházet o post kancléřky," prohlásil ve vysílání CNN Röttgen. „Je absolutně odhodlaná, ochotná a připravená přispět k posilování mezinárodního liberálního řádu," podotkl také politik Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Merkelová, kterou deník The New York Times nedávno označil za poslední zbývající obhájkyni západních liberálních hodnot, je podle Röttgena základním kamenem takového pojetí světa. Není prý však možné spoléhat na jediného člověka, přispět musí i politici dalších zemí, včetně těch v USA.

Vedení CDU na Röttgenova slova zareagovalo prohlášením, že Merkelová své rozhodnutí oznámí, až přijde čas. Pozorovatelé německé politiky mají za to, že se tak může stát na stranickém sjezdu začátkem prosince, ale klidně také až začátkem příštího roku.

Obecně se očekává, že Merkelová post obhajovat bude. Podle odborníků tomu nasvědčuje například její aktivní zapojení do plánování volební kampaně před parlamentními volbami v příštím roce nebo to, že zatím vůbec nenaznačila, že by v prosinci neobhajovala post šéfky CDU.