Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ford chce nadále přemístit část produkce do Mexika

Ford Transit
Ford Transit
Foto: Ford Motor Company

Los Angeles - Druhá největší americká automobilka Ford Motor jde proti politice budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa. Firma pokračuje v práci na plánu přemístit produkci malých vozů ze Spojených států do Mexika. Tato země je pro automobilový průmysl přitažlivá díky relativně nízkým mzdovým nákladům a bezcelnímu přístupu na americký trh.

"Pokračujeme v uskutečňování plánu přemístit výrobu vozu Ford Focus do Mexika, důležité ale je, že to uvolní místo pro dva velmi důležité produkty, jejichž výrobu vrátíme zpět do továren v Michiganu," řekl generální ředitel Fordu Mark Fields "Celý tento přesun tak nebude mít žádný vliv na pracovní místa," dodal v rámci autosalonu v Los Angeles.

Automobilka po volbách minulý týden slíbila, že bude s Trumpem spolupracovat na podpoře hospodářského růstu a tvorby pracovních míst. Ford loni oznámil, že v Mexiku postaví za 2,5 miliardy dolarů (asi 62 miliard Kč) dvě nové továrny a vytvoří v nich 3800 míst.

Trump během kampaně opakovaně prohlašoval, že v případě svého zvolení na auta Ford dovážená z ciziny uvalí vysoká cla. Výkonný předseda správní rady Fordu Bill Ford minulý měsíc řekl, že se s Trumpem sešel a připomněl mu, že firma za posledních pět let vytvořila v USA 26 tisíc pracovních míst.

Témata:  Ford Motor Company Mexiko Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy