Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaceňuk podal demisi. Novým premiérem bude po Porošenkově návrhu Hrojsman

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhl poslancům kyjevského parlamentu schválit Volodymyra Hrojsmana premiérem. Zastupitelé tak učinili a zároveň vyhověli žádosti dřívějšího kabinetu a odvolali rezoluci, která negativně hodnotila jeho činnost.

Dosavadní předseda vlády Arsenij Jaceňuk ohlásil demisi a poděkoval zastupitelům za podporu. V čele rezortu zahraničí a obrany mají zůstat dosavadní ministři Pavlo Klimklin a Stepan Poltorak.

Porošenko označil osmatřicetiletého Hrosjmana, dosavadního šéfa parlamentu, za "politika nového typu". Podle prezidenta bude mít Ukrajina "politicky odpovědnou vládu". Tuto politickou odpovědnost ponesou dvě politické strany a skupina nezařazených poslanců, uvedl Porošenko.

Dosavadní vládní koalice se v únoru rozpadla, když podporu kabinetu vypověděly strany Vlast a Svépomoc. Novou vládní většinu tak nyní tvoří jen zastupitelé dvou největších stran - Bloku Petra Porošenka (BPP) a Jaceňukovy Lidové fronty (LF). Většinu doplňuje skupina nezařazených poslanců, které opozice označuje za kariéristy a přeběhlíky.

Dosavadní vládní koalice se v únoru rozpadla, když podporu kabinetu vypověděly strany Vlast a Svépomoc. Novou vládní většinu tak nyní tvoří jen zastupitelé dvou největších stran - Bloku Petra Porošenka (BPP) a Jaceňukovy Lidové fronty (LF). Většinu doplňuje skupina nezařazených poslanců, které opozice označuje za kariéristy a přeběhlíky.

Podle informací ukrajinského tisku tvoří ve sněmovně, která má 450 členů, novou koalici 227 poslanců. Jaceňukova vláda měla po volbách z října 2014 zkraje podporu kolem 300 zastupitelů. Kromě stran Vlast a Svépomoc ji původně podporovala i populistická Radikální strana, která přešla k opozici loni v září. Později vládní většinu opustili i poslanci stran Vlast a Svépomoc.

Strana Vlast expremiérky Julije Tymošenková na zasedání oznámila, že bude v opozici vůči nové Hrojsmanově vládě jako součást "evropské demokratické opozice". Od nové vlády se rovněž distancoval šéf radikálů Oleh Ljaško, který obvinil Porošenka, že se nominací Hrojsmana snaží uzurpovat moc.

Hlavní opoziční silou na Ukrajině zůstává Opoziční blok, jehož páteř tvoří příslušníci bývalé vládní proruské Strany regionů.

Demisi Jaceňuka, jmenování Hrojsmana a zrušení únorové rezoluce hodnotící negativně vládu schválili poslanci jedním usnesením, což byl podle tvrzení opozice neústavní krok. Pro usnesení nakonec hlasovalo podle agentury Unian 257 poslanců, proti se jich postavilo 50.

Hrojsman v projevu konstatoval, že jeho vláda nebude v zemi tolerovat korupci a posílí vztahy s Evropou. "Vnímám hrozby, jimž čelíme. Varuji hlavně před třemi z nich: korupcí, neefektivní správou a populismem. Nejsou to menší ohrožení, než jsou nepřátelské operace na východě země," řekl Hrojsman. Svůj emotivní projev zakončil sebevědomým zvoláním "Ukážu vám, jak se má řídit země!"

Témata:  Arsenij Jaceňuk Petr Porošenko Ukrajina

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.