reklama

Zároveň ale potvrdil jeho právo dál se účastnit sjezdů FN z pozice čestného předsedy. Soud zároveň nařídil straně zaplatit 15.000 eur (405.000 Kč) jako odškodné za to, že mu už rok bránila v této výsadě, uvedla agentura AFP. Soud straně uložil povinnost Le Pena na své akce zvát pod hrozbou pokuty 2000 eur za každé opomenutí.

Le Pen usiloval u soudu o plné navrácení členství a odškodné dva miliony eur (54 milionů Kč).

Le Pen byl ze strany, kterou založil v roce 1972, vyloučen kvůli opakovaným antisemitským výrokům. V minulosti proslul řadou extremistických výroků, mimo jiné o holokaustu. Například plynové komory, v nichž nacisté za druhé světové války povraždili několik milionů Židů, Le Pen opakovaně označil za "historický detail". Za tato slova byl již několikrát odsouzen k pokutě, například již v 80. letech a naposledy letos na jaře.

Le Pen vedl Národní frontu od jejího založení až do ledna 2011, kdy ho v čele strany nahradila jeho dcera Marine Le Penová. Dnes osmačtyřicetiletá politička, která patří k favoritům prezidentských voleb, ve snaze získat více voličů se od antisemitských a rasistických výroků svého otce distancovala. Prezidentské volby se budou konat příští rok na jaře.