Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakladatel Národní fronty Le Pen vydává své paměti, je o ně obrovský zájem

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Šéf a zakladatel francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN) Jean-Marie Le Pen vydává své paměti. První díl byl díky rezervacím rozebraný ještě předtím, než se oficiálně začne prodávat. Na pultech knihkupectví a na internetu se kniha začne prodávat ve středu. Cena čtyřsetstránkové publikace je 22,90 eura (582 Kč). Druhý díl má vyjít v roce 2019.

Le Pen stál v čele FN 38 let, na sjezdu v lednu 2011 už na předsedu strany nekandidoval. Politického vrcholu dosáhl v prezidentských volbách v roce 2002, kdy šokoval Francii postupem do rozhodujícího druhého kola na úkor tehdejšího socialistického premiéra Lionela Jospina. Pozornost během své politické kariéry poutal především svými spornými výroky, kvůli kterým několikrát skončil před soudem.

Dílo, ve kterém se kontroverzní postava francouzské politické scény věnuje době od svého narození v roce 1928 do vzniku FN v roce 1972, vyšlo nákladem 50.000 výtisků a chystá se dotisk. Le Penovy paměti nazvané Fils de la Nation (Syn národa) se drží v čele žebříčku nejprodávanějších knih na francouzské verzi internetového obchodu Amazon.

„Je to dobré znamení," řekl Guillaume de Thieulloy z nakladatelství Muller Editions, které paměti vydalo. „Nevěděli jsme, jak tu knihu obchody přijmou. Ale jde to dobře," dodal. Další várka podle něj vyjde opět v počtu 50.000 kusů.

Le Penův poradce Lorrain de Saint Affrique agentuře AFP řekl, že úspěch knihy „ukazuje na zájem Francouzů o historii a o to, nakolik byl Le Pen přítomen ve francouzském politickém životě, ať už ho vnímají negativně, nebo pozitivně". „Jsme velmi spokojeni," dodal poradce.

Některá francouzská média už přinesla ukázky z knihy. Le Pen v ní podle nich mimo jiné brání maršála Philippea Pétaina, který stál během druhé světové války v čele loutkového režimu spolupracujícího s nacisty. Zmiňuje i svou dceru a současnou šéfku FN Marine Le Penovou, s níž má neshody. „Je mi jí líto," uvádí.

Témata:  Jean-Marie Le Pen Francie Národní fronta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy