Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová nechce svého otce jako čestného předsedu Národní fronty

konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž - Odvolací soud ve Versailles ponechal Jean-Marie Le Penovi funkci čestného předsedy strany Národní fronta (FN), kterou před 45 lety založil. Zároveň však zůstává v platnosti zrušení jeho běžného členství ve straně.

Soudní spor pramení z neshod zakladatele FN s jeho dcerou Marine Le Penovou, která po převzetí předsednictví v roce 2011 stranu přibližuje k hlavnímu proudu francouzské politické scény.

Podle odvolacího soudu nemá zbavení Le Pena řadového členství žádný dopad na jeho pozici čestného předsedy, protože stanovy FN nevyhrazují tuto funkci pouze pro členy. Veteránovi krajní pravice, který letos oslaví devadesáté narozeniny, tak zůstává právo zúčastnit se březnového sjezdu strany, jakož i dalších jednání stranických špiček.

Rodinný konflikt ve francouzské politice ale tímto nemusí skončit. Na sjezdu FN v Lille 10. a 11. března totiž strana s největší pravděpodobností přijme nové stanovy, ve kterých už funkce čestného předsedy vůbec nefiguruje.

Le Pen přesto prohlásil, že se sjezdu zúčastní. "Tak či tak bych tam měl jet," řekl poté, co vedení FN potvrdilo, že mu účast na sjezdu zakáže z důvodu zrušení členství. "Mám v Národní frontě dostatek zastánců, abych neměl zapotřebí pomoci státních orgánů. Ale pokud to bude nutné, proč ne," pokračoval otec předsedkyně FN.

"Za měsíc bude tento problém zcela vyřešen," nechal se naopak slyšet generální tajemník FN Steeve Briois. Členové strany už prý zmíněnou úpravu stanov projednávali před dvěma lety a 95 procent z nich jí tehdy vyjádřilo podporu.

Bývalý lídr FN byl kritizován například za výroky o plynových komorách, které označil za historický "detail", či obranu maršála Philippea Pétaina.

Témata:  Jean-Marie Le Pen Národní fronta Francie Marine Le Pen

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy