Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci zbavili imunity zakladatele Národní fronty Le Pena a exprezidenta Litvy

EU
EU
Foto: Pixabay

Štrasburk - Evropský parlament dnes zbavil imunity někdejšího šéfa francouzské nacionalistické Národní fronty (FN) Jeana-Marie Le Pena. Trestně stíhán může být i někdejší litevský prezident Rolandas Paksas.

O to, aby byl nezařazený Le Pen zbaven imunity, požádaly francouzské orgány v prosinci 2016. "Žádost se týká (jeho) údajných tvrzení, kterých se měl dopustit v rozhlasovém vysílání a která měla naplňovat skutkovou podstatu podněcování k diskriminaci, nenávisti nebo násilí z rasových důvodů," uvádí se ve zprávě právního výboru EP, který dnešní hlasování inicioval.

Paksas, který je členem euroskeptické frakce Evropa svobody a přímé demokracie, je zase podezřelý, že v roce 2015 přijal úplatek výměnou za ovlivnění orgánů veřejné správy a státních úředníků.

Jako třetí dnes o imunita přišla francouzská europoslankyně Mylène Troszczynská, která je ve své vlasti podezřelá z veřejného hanobení a podněcování nenávisti.

Témata:  Jean-Marie Le Pen poslanecká imunita Francie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy