Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spolustraníci Merkelové připravují puč? Nelíbí se jim její migrační politika

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Angela Merkelová čelí tvrdému útoku uvnitř své vlastní strany. Část jejich vlastních politiků se proti ní bouří, podle serveru Express hrozí, že dojde k vnitrostranickému puči. Důvodem obav nespokojeného křídla je migrační politika německé kancléřky.

Rozzlobení členové Křesťansko-demokratické unie (CDU) a Křesťansko-sociální unie (CSU) podle serveru vytvořili vlastní „konzervativní kruh", který se může tiše pokusit svrhnout Merkelovou z postu šéfky strany.

Politici CDU Simone Baumová a Alexander Willms prý kolem sebe vytvořili kruh členů, kteří pohrdají rozhodnutím Merkelové přivítat jeden milion migrantů v Německu. Zároveň se prý ale tito politici nechtějí otočit zády k jejich politické straně. Roste také počet členů, kteří by si přáli, aby Angela Merkelová odstoupila z postu německé kancléřky. Má jít o trest za její „velkou chybu".

„Rozhodnutí o přijetí stovek tisíců uprchlíků, kteří mají vstoupit do Německa nekontrolovaně a nezákonně, byla velká chyba," tvrdí Willms. „Značně to ovlivňuje smysl našich občanů pro spravedlnost," dodal.

Už nemůžeme projevit své názory, zlobí se politici CDU

Dvojice politiků proto začala distribuovat letáky s jejich klíčovými programovými body - včetně posilování rodin, hodnoty manželství, reformy sociálních systémů a odvodů, snížení státního dluhu, a v současné době nejnaléhavější téma - regulaci přistěhovalectví.

Baumová vysvětluje: „Už od loňského léta to v CDU bublá. Teď už nemůžeme v mnoha rozhodnutích o federální politice říct náš osobní názor a zdůraznit politické postoje. Ve straně neexistuje žádná interní debata."

I proto členové sesterské CSU v Berlíně založili skupinu Konzervativní probuzení (Konservativer Aufbruch). Thomas Jahn, její zakladatel, řekl: „Slyšíme stále více a více dotazů z CDU a teď musíme kontaktovat osobu v každém státě. Musíme zajistit změnu uvnitř CDU."

V některých městech vznikají konzervativní křídla

Ve městě Krefeld pak Gerald Wagener (55) založil Krefeldský konzervativní kruh. Zástupce CDU v Bundestagu, Vera Lengsfeldová, mluví o „nekontrolované masové imigraci" a dodává, že bude trvat „léta, než budeme schopni se vyrovnat s chaosem."

Wagener přesto vyzval členy CDU, aby zůstali pohromadě, místo aby projevovali svou podporu jiným německým politickým stranám. „V CDU musí vstoupit opozice, jinak se strana nemůže sama o sobě obnovit. Strana potřebuje katarzi ve svůj prospěch .." dodal.

Zpráva přichází jen několik dní poté, co šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu a stranická kolega Merkelové Norbert Röttgen uvedl, že stávající kancléřka bude příští rok svou funkci obhajovat. „Bude se ucházet o post kancléřky," prohlásil ve vysílání CNN Röttgen. „Je absolutně odhodlaná, ochotná a připravená přispět k posilování mezinárodního liberálního řádu," podotkl také politik Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Podle posledního průzkumu si zároveń 59% Němců přeje, aby Merkelová stanula v čele „Unie", která je tvořena Merkelovou stranou Křesťanští demokraté (CDU) a jejich sesterskou stranou, bavorskou Křesťansko-sociální unií (CSU). 35% si to nepřeje, vyplynulo z průzkumu uskutečněného třetího a čtvrtého listopadu agenturou Forsa pro magazín Stern. Vyzpovídáno bylo 1002 lidí.

Témata:  Angela Merkelová Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.