Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaká bude budoucnost NATO s příchodem Trumpa? Evropa má šanci, aby bezpečnostně dospěla, tvrdí Ischinger

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NATO

Mnichov - Předseda každoroční mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger dnes uvedl, že zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem je šancí pro Evropu, aby dospěla v bezpečnostně-politické oblasti. S příchodem nového šéfa Bílého domu se řeší především budoucnost NATO.

Trump v červenci uvedl, že při rozhodování o obraně pobaltských států proti případné ruské agresi by zohlednil i to, do jaké míry tyto země "dodržují své závazky vůči nám" a přispívají Severoatlantické alianci. V březnu prohlásil, že USA by měly snížit výdaje na své aktivity v NATO.

Trump si za tato slova vysloužil kritiku i od svých spolustraníků, včetně vůdce republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella. Nelibost nad jeho výroky dal v červnu najevo i předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel.

"Myslím, že není vůbec tak špatné, pokud je Evropa tímto způsobem napomenuta, aby trochu víc udělala pro vlastní bezpečnost. Tato debata není zcela nová a nejde úplně špatným směrem," řekl dnes Ischinger v rozhovoru s televizní a rozhlasovou stanicí RBB.

Ischinger je předsedou mnichovské bezpečnostní konferecen od roku 2008. Jako diplomat působil při OSN, NATO, EU i OBSE. V letech 2001 až 2006 byl německým velvyslancem v USA.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy