Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Merkelová znovu kandidovat na kancléřku? Rozhodnutí by mohla oznámit už v neděli

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - V Německu se všeobecně předpokládá, že Angela Merkelová (62) bude opět kandidovat na post kancléřky. Své rozhodnutí by oficiálně mohla sdělit už tuto neděli večer, kdy je svolána velká tisková konference.

V neděli a v pondělí bude v Berlíně rokovat vedení Křesťanskodemokratické unie (CDU).

S oznámením již čtvrté kandidatury Merkelová zatím váhala a na všechny otázky, jestli se bude znovu ucházet o vedení vlády, v posledních měsících odpovídala, že rozhodnutí oznámí, až přijde vhodná chvíle. Důvodem bylo podle pozorovatelů i to, že čekala, až se urovnají spory se sesterskou Křesťanskosociální unií (CSU) o řešení migrační krize.

Jak z CDU, tak z CSU ale v poslední době zaznívají hlasy, že by kancléřka měla kandidovat znovu. Merkelová dodnes patří mezi nejoblíbenější německé politiky. Ve čtvrtek ji podpořil i americký prezident Barack Obama.

Pokud Merkelová nakonec skutečně bude kandidovat, dávají jí aktuální průzkumy velmi dobré šance na úspěch. Žena, která v čele spolkového kabinetu stojí od roku 2005, by se tím vyrovnala Konradu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.