Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bombardování v Halabu: Při náletu zemřely čtyři děti, lidé hledají úkryt

Bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Při dnešním náletu na vesnici v syrské provincii Halab přišlo o život sedm civilistů, oznámila SOHR. Šlo o členy jedné rodiny a mezi mrtvými jsou čtyři děti. Kdo útočil, není z dostupných zpráv jasné.

Už čtvrtý den čelí útokům povstalecká část města Halab, kde je na 270.000 civilistů. Rusko, které je spojencem Damašku, tento týden ohlásilo vlastní ofenzivu proti povstalcům v provinciích Idlib a Homs. O život za týden přišlo na sto lidí, z nichž více než 60 v Halabu. Z vesnice poblíž města Halab je dnes hlášen útok, při němž zahynulo sedm členů jedné rodiny.

Prudké nálety jsou hlášeny z východní části města Halab a lidé kvůli nim nemohou vyjít ven. Bomby dopadají na povstalecké čtvrti od čtvrtečního večera. Syrská armáda i povstalci proti sobě nasadili dělostřelectvo a vojsko sice v některých částech města postoupilo, ale postupně pozice znovu ztratilo.

OSN dnes oznámila, že hodlá objasnit okolnosti zářijového útoku na její humanitární konvoj. Vyslala do Sýrie své vyšetřovatele s úkolem najít důkazový materiál. Po identifikaci útočníků má být záležitost předána Radě bezpečnosti OSN.

Při útoku na humanitární konvoj v září u syrského Halabu zahynulo 20 lidí a zničena byla většina z 31 kamionů s nákladem. V oblasti v té době byla podle západních zdrojů ve vzduchu dvě ruská letadla. USA i Británie útok připsaly Rusku. Moskva obvinění popřela.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy