Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak na kvalitní spánek? Vědci přišli s jednoduchým nápadem

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

New York - Pokud se člověk chce v noci dobře vyspat, pak by si měl přestat neustále hrát s mobilních telefonem, varují vědci.

Nová americká studie totiž zjistila, že delší čas strávený pohledem na displej mobilu, zvláště pak v době, kdy je čas jít spát, je spojen s narušením spánkových vzorců. To mimo jiné znamená, že trvá déle, než se dotyčnému podaří usnout.

"Čím více času strávíte zíráním na displej, tím horší je kvalita spánku," upozornil Gregory Marcus, který se spolupodílel na výzkumu, jenž provedla Kalifornská univerzita v San Francisku. Tato studie je dalším kamínkem do mozaiky důkazů, které naznačují, že elektronická zařízení mohou stát v cestě našemu usínání.

"Myslím, že teď už existuje dost údajů, které dokazují, že používat tato elektronická zařízení v noci je problém," řekl britský odborník na spánkovou vědu Simon Archer, který se na výzkumu nepodílel.

"Spousta těchto zařízení vyzařuje dost modrého světla, které je obzvláště problematické, protože potlačuje hormon melatonin," citoval Archera britský list The Guardian. "Hladina melatoninu začíná stoupat několik hodin před příchodem spánku a je vlastně signálem vašemu tělu, aby se připravilo na spánek," dodal.

Modré světlo má na mozek takový účinek, který odpovídá varovnému signálu. Svou roli tudíž může sehrávat i přílišné zahlcení mozku obsahem sociálních sítí, internetových stránek či e-mailů.

Témata:  vědci spánek mobily obecně

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy