Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v Malajsii vyrazili do ulic. Protestovali proti premiérovi

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Tisíce lidí dnes v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru protestovaly proti premiérovi Najibovi Razakovi a požadovaly jeho odstoupení.

Spojují ho s finančním skandálem kolem investičního fondu 1MDB, který Razak založil. Byly z něj ukradeny asi čtyři miliardy dolarů a o případ se zajímá Švýcarsko i USA. Na Razakově osobním kontě se objevilo přes 680 milionů dolarů.

V Malajsii byl tento převod peněz vyšetřován už loni a letos generální prokurátor oznámil, že částka nepocházela z fondu, ale byla darem od saúdské královské rodiny. Razak fond založil krátce po nástupu do funkce v roce 2009 s tím, že bude použit na sociální a ekonomické projekty. Část peněz z něj byla vyvedena na švýcarská konta založená bývalými veřejnými činiteli Malajsie.

Vyšetřování ve Švýcarsku bylo zahájeno loni. Americké ministerstvo spravedlnosti se domnívá, že lidé z Razakova okruhu z fondu ukradli až 3,5 miliardy dolarů (89 miliard korun), a zahájilo kroky k zadržení 1,3 miliardy dolarů, které pocházejí z fondu a byly použity k nákupu majetku v USA.

Protest proti Razakovi organizuje skupina Bersih, kterou Razak označil za nástroj opozičních stran, jež chtějí svrhnout demokraticky zvolenou vládu. Shahrul Aman Shaari z vedení skupiny Bersih, jejíž název v místním jazyce znamená čistý, na dnešním shromáždění řekl, že se akce koná ne proto, aby zničila zem. "Milujeme tuto zem, nechceme rozbít vládu, chceme ji posílit," řekl.

Témata:  Malajsie demonstrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy