Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jemenu se rozhořely nové boje. Saúdská Arábie bombardovala povstalce

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Příměří v Jemenu je u konce a intenzita střetů roste. Během nočních bojů přišlo o život 15 šíitských povstalců, devět vládních vojáků a čtyři civilisté.

Mrtví vojáci i šíitští povstalci jsou hlášeni z Táizzu, který povstalci obléhají. Čtyři civilisty zabila palba šíitů na čtvrtě, které ovládají spojenci jemenské vlády.

Podle svědků citovaných agenturou AFP zahájily ráno vládní jednotky útok na pozice šíitů na západním okraji města Táizz, kde je základna protivzdušné obrany.

Příměří mělo platit do dnešních 10:00 SEČ a kdyby bylo dodrženo, chtěla ho koalice prodloužit. Zprávy z ohnisek bojů ale o žádném klidu nehovoří. Arabská letadla dnes brzy ráno bombardovala povstalecké pozice severně od Saná a rovněž v severojemenské provincii Saada. Letadla koalice přelétávala nad Saná, v provincii Maríb provládní jednotky odrazily útok povstalců.

Jemenský konflikt trvá od roku 2014 a vyžádal si už na 10.000 mrtvých.

Témata:  Jemen Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy