reklama

Poslanci demokratů i republikánů se obávají, že Trump změní vztahy s Ruskem. Zbavil by tak Moskvu odpovědnosti za její nepřístojné chování, ale obětoval by i zájmy USA a jejich evropských spojenců.

"Nemálo lidí ve Washingtonu sází na to, že kombinací nátlaku na budoucí (americkou) vládu a jejího přesvědčování se podaří zastavit restart vztahů s Ruskem dříve než začne," uvedl The Washington Post.

Bitvu odstartoval minulý týden předseda senátního branného výboru John McCain, který Trumpův návrh na spolupráci s Ruskem při urovnání syrské krize označil za nepřijatelný. McCain spolu s dalším republikánským senátorem Lindseym Grahamem vypracoval detailní plán, jak Trumpovu ruskou politiku zmařit.

Ještě před Trumpovým nástupem do funkce odjedou McCain a Graham na Ukrajinu, do Gruzie a do Estonska, aby ujistili tyto evropské partnery USA, že Washington je nadále připraven čelit ruské agresi. Od ledna se ve Washingtonu uskutečni řada slyšení o válečných zločinech Ruska v Sýrii, o útocích ruských hackerů a o hrozbách vůči pobaltským státům. Sněmovna reprezentantů už má v programu debatu o prodloužení protiruských sankcí.

Trump sice bude mít k dispozici jistou kongresovou podporu, například ze strany izolacionisty Randa Paula nebo proruského poslance Dany Rohrabachera. Většina expertů ale soudí, že Trumpovy námluvy budou i pro něho samotného nestravitelné.