Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Libyi zatkli manželku teoristy Belmochtára

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Tripolis - V sobotu byla v Libyi zatčena Asma Kadusíová, jedna z manželek alžírského teroristy Mochtára Belmochtára. Ten je řazen mezi nejnebezpečnější radikály v oblasti Sahary, nyní se patrně ukrývá na jihu Libye.

Belmochtárova manželka byla v doprovodu jiné ženy a na cestě z východolibyjské Darny, kde porodila dítě, do provincie Džufrá v centru země.

Belmochtár je považován za jednoho z vůdců organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM) a loni se objevila zpráva, že byl zabit při útoku dronu v Libyi. Radikálové to ale popřeli.

Belmochtár těžiště svých aktivit postupně přesouval z Alžírska do Mali a nyní do Libye. Připisuje se mu kromě jiného útok na plynárnu na jihovýchodě Alžírska, kde Belmochtárovi lidé v roce 2013 zajali na 700 lidí včetně 130 cizinců.

Témata:  Libye Mochtár Belmochtár

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy