Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka s terorem? Trump nemá šanci vyhrát, islamistům pomáhá, tvrdí experti

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Washington – Mnozí lidé z Trumpova okolí se vyznačují velmi proti-muslimskými názory. Jako pro jejich šéfa, i pro ně existuje přímá úměra mezi islámem a terorismem. Opakování teze o „střetu civilizací“ děsí bezpečností analytiky. Obávají se, že „válka s terorem“ se tím jenom prodlouží. Upozorňují též, že Trumpova administrativa činí velkou službu IS a jiným teroristickým organizacím.

V únoru Mike Flynn, nastupující poradce prezidenta Trumpa v národních bezpečnostních otázkách, uveřejnil tweet, ve kterém považuje strach z islámu za racionální. Flynn taktéž doporučil svým příznivcům ke sledování videa I.Q. al-Rassooliho, britského polemisty z islámem původem z Iráku, který argumentuje, že islám není náboženství, ale sekta, co je v permanentní válce se Západem a že prorok Mohammed uskutečnil zločiny proti lidskosti masivních rozměrů.

Flynn není jediný z Trumpovy nastupující administrativy, který považuje islám za životního nepřítele západu. Steve Bannon, jeho ředitel pro strategii, v roce 2014 řekl, že židovsko-křesťanský Západ je v brutálním a krvavém konfliktu s džihádistickým islámským fašismem. Trumpův kandidát na ředitele CIA, Mike Pompeo, se v březnu sešel s Frankem Gaffneyem, zakladatelem a ředitelem pravicového think-tanku Center for Security Policy, který obviňuje členy Obamovi administrativy z toho, že jsou tajnými agenty Muslimského bratrstva.

Trump a jeho tým pohlíží na islám s důsledným podezřením. Trump pro CNN řekl, že „ Islám nás nenávidí". Je podle něj těžké rozlišit, který muslim je radikál a který není. Každý muslim tak pro Trumpa a jeho tým se zdá být radikálním sympatizantem, pokud neprokáže jinak, vysvětluje server Politico.

Tato obrácená presumpce neviny kontrastuje s přístupem jeho předchůdce, Barracka Obamy, a překvapivě i s velkým proponentem „války proti teroru", Georgem W. Bushem, který šest dní po útoku na WTC a v době vyhrocených proti-islámských nálad šel do Washingtonské mešity a řekl, že islám je náboženstvím míru a teroristé nepředstavují jeho pravou tvář. Obama v této linii pokračoval a zdráhal se spojovat teroristy s islámem a hovořil o nich pouze jako násilných extremistech. Obama též poukazoval na skutečnost, že idea války civilizací je v jádru islamistického světonázoru.

Fawaz Gerges z London School of Economics je téhož názoru jako Obama a jako on upozorňuje na nebezpečí osvojení si rétoriky války civilizací, která nahrává IS a jiným teroristickým skupinám v jejich snaze přesvědčit muslimskou majoritu, že je ve válce se Západem. Michael German, bývalý tajný FBI agent a autor knihy Thinking Like a Terrorist: Insights of a Former FBI Undercover Agent (Myslet jako terorista: Postřehy bývalého tajného agenta FBI), se též obává, že islamofobie Trumpa a jeho poradců „ usnadní práci propagátorů Al Kajdy a IS." German tvrdí, že Flynnova proti-islámská zaujatost ještě více poškodí již tak pošramocený obraz USA v zahraničí a způsobí těžkosti v získávání nebo udržení spolehlivých spojenců v budoucích konfliktech.

Podobný názor se objevuje i na muslimské straně. Irácký mocný šíitský muslimský duchovní Muktada al-Sadr uvedl v prohlášení, že Trump" nerozlišuje mezi extremistickými a umírněnými islámskými trendy a zároveň, přehlíží (skutečnost), že jeho extremismus bude na oplátku generovat extremismus. " Jeho slova se zdá potvrzovat Abu Omar Khorasani, vysoce postavený velitel Islámského státu v Afghánistánu, který řekl agentuře Reuters: "Ten chlap je kompletní maniak. Jeho naprostá nenávist vůči muslimům bude dělat naši práci mnohem jednodušší, protože můžeme naverbovat tisíce. "

Obamova strategie však ale není přijímána mezi analytiky s bezvýhradným nadšením. Kritice je vystavěna především jeho neochota přesněji definovat válku s extremismem a namísto toho se soustředit na skrytou válku proti terorismu, která se ukázala být přes dílčí výsledky spíše fiaskem. Někteří experti na islám, kteří jsou konzervativně politicky orientováni, jako je např. bývalý analytik CIA Reuel Marc Gerecht, považují za zbytečnou chybu Obamovy administrativy vyhýbání se dospělé diskuzi ohledně problémů v muslimském světě.

Obama tak v určitém ohledu připravil půdu pro Trumpovce, kteří se považují pouze za ty, co odpovídají na selhání Obamovy vlády v boji proti extremismu. Přesto i konzervativní analytici nepovažují jejich způsob řešení za šťastný. Podle Gerechta nelze vykreslovat islám, v jeho 1400leté komplexnosti, jako nepříčetnou civilizaci, která má jakousi jedinečnou schopnost násilí kvůli svému náboženskému fanatismu. „ Je to historky otřesné. Často je to obscénní," sdělil Gerecht skrze email serveru Politico.

Střet civilizací v původním kontextu

Michael Hirsh z Politica též upozorňuje na slova samotného tvůrce fráze „střet civilizací". Tím není Samuel Huntington, který nicméně toto slovní spojení zpopularizoval, ale odborník na Blízký Východ Bernard Lewis. Lewis argumentuje, že dokud islámská civilizaci neprojde vlastní verzí reformace, ve které by došlo k oddělení náboženství a státu, bude stále probíhat střet civilizací. Ve svém eseji The Roots of Muslim Rage (Kořeny muslimského hněvu) z roku 1990 Lewis popisuje tento zápas jako „možná iracionální, ale zcela jistě historickou zkušenost dávného rivala proti našemu židovsko-křesťanskému dědictví, naši sekulární době, a celosvětové expanzi obou." Lewis nicméně varuje před tím, zaujímat stejný „iracionální" postoj, tedy přesně před tím, co dělá Trump a jeho poradci.

Témata:  Donald Trump Islámský stát Barack Obama

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy