Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vím, kdy začne třetí světová válka a kdo ji odstartuje, tvrdí muž, který předpověděl Krym

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Washington - V následujících dvou letech se rozhodne, jestli začne třetí světová válka, či nikoliv. Tvrdí to uznávaný odborník na mezinárodní vztahy Paul Miller s tím, že rozbuškou nebude Ruská federace Vladimira Putina, ale Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa.

"Před čtyřmi lety jsem předpověděl invazi Ruska na Ukrajinu. Zde je moje další předpověď," začíná svůj text na prestižním portálu Foreign Policy Miller. "Na řadě je Pobaltí, které bude jedním z prvních a největších testů Donalda Trumpa. Pravděpodobně to však nebude otevřena invaze," pokračuje Miller. 

Jak sám upozorňuje, Miller se proslavil předpovědí, že Rusko vtrhne na Krym a na Ukrajinu. V současnosti je profesorem mezinárodních bezpečnostních studií na Národní univerzitě Obrany ve Washingtonu a působil jako poradce George Bushe a Baracka Obamy pro oblast Afghánistánu v Radě Národní bezpečnosti. 

Expert následně tvrdí, že odborníci, kteří hovoří o Putinových krocích jako obranných vůči expanzi NATO, nemluví pravdu. "Putin věří v hegemonii v jeho blízkém hraničním okolí. Ta je potřebná pro ruskou bezpečnost. Putin není obyčejný nacionalista. Kremlin pohání zvláštní forma nacionalismu smíšeného s náboženstvím," tvrdí Miller.

Domnívá se, že kdyby se Putin choval racionálně, globalizaci, kapitalismus a západní řád by nebral jako hrozbu. "Z jeho pohledu není NATO neškodným garantem globálního liberálního řádu v Evropě, ale nebezpečný agent zdegenerovaného Západu a největší překážka k ruské jedinečnosti," tvrdí Miller s tím, že právě proto mu jde o jeho zničení.

Proto prý také napadl Krym a Gruzii, nechce totiž, aby se připojily k Severoatlantické alianci. "Putinův další krok je ještě nebezpečnější než ty předešlé, protože mohou následovat pobaltské státy, které jsou členy NATO," varuje analytik.

Podle něj ale nepošle do boje klasickou armádu vojáků, bude ale využívat jiné prostředky. "Putin podnítí nejasnou vojenskou krizi pomocí spojenců, ke kterým se nepřizná," obává se Miller.

Odhaduje, že se tak stane v následujících dvou letech, následkem čehož vypuknou protesty v Lotyšsku a Estonsku a objeví se bojové skupiny hlásající osvobození ruské menšiny. To by spustilo občanskou válku.

Bylo by nutné rozjet jednání na nejvyšší mezinárodní úrovni, přičemž by ale Rusko vetovalo rozhodnutí OSN. Namísto toho by se nabídlo jako mírotvůrce. Polsko by chtělo spustit článek 5, který mluví o podpoře napadeného spojence NATO, což by Německo a Francie odmítly. Zrak všech by se proto upřel ke Spojeným státům, které povede Donald Trump. A ten chce mít s Putinem přátelské vztahy.

Bez aktivace článku 5 by ale byl odpor vůči Rusku nejednotný a znamenal by rozpad členských států NATO. Pokud by ale byl článek 5 aktivován, byl by to krok k deklaraci války Západu vůči Rusku. A právě Trump by rozhodl, zda je kvůli Lotyšsku ochoten vstoupit do třetí světové války.

Témata:  Donald Trump USA Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy