Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA chtějí trestat Rusko, Evropa se nestačí divit. Co se děje ve světě?

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Čekáme na klíčové nominace ministrů zahraničí a obrany v USA. Donald Trump zatím nastínil pár svých strategií. Kdo dosedne do ministerských křesel doopravdy, je zatím otázkou čekající na konečné zodpovězení. Mezitím se mění karty rychleji, než jak čekali v Evropské unii. Nová americká strategie působí to, že evropští politici stojí doslova s „otevřenými ústy“ údivem, píše server Foreign Policy.

„Ochráníme USA před počítačovými útoky na informační sítě, jinými útoky a hrozbami celkově," zní nyní od Trumpa. Někteří by v tom mohli spatřit určitou ironii, vzhledem k tomu, že se spekulovalo, že Rusové útočili na americký kyberprostor během americké prezidentské kampaně, což v ten moment mohlo jít velmi na ruku Donaldu Trumpovi, který se chystá nastoupit v lednu 2017 do amerického prezidentského úřadu.

Trump se rozhodl proklepnout si možné vhodné uchazeče do kanceláří vládního kabinetu. V pondělí se například sešel s Tulsi Gabbardovou, demokratkou, která reprezentovala Havaj. Politici se shodli, že je nutné spolupracovat s Ruskou federací v řešení syrské otázky, že je třeba opustit dosavadní kurz, který volal po tom, že syrský prezident „musí odejít". Gabbardová dokonce po schůzce pověděla: „Je čas skončit s ilegálním americkým zasahováním v Sýrii. Prostředky je třeba vrhnout na zlepšování poměrů v USA." Gabbardová dále dodává, že pro USA jsou největší hrozbou teroristé, nikoli Asad. S tímto tvrzením konvenují zprávy z Afghánistánu, kde hnutí Talibán ovládlo nové vesnice. Talibán se zde v provincii Ghorak zmocnil dokonce i vojenských zařízení. The Long War Journal o tom podal zprávu, odvolav se na webové stránky Tálibánu.

Rozkol v názoru v samotných USA

Paul McLeary jako zdroj FP rychle dodává, že Gabbardové názor na americkém „Kapitolském vršku" nevítají zatím s rozprostřenou náručí. Senátoři John McCain a Lindsey Graham jednotu Trumpa a Gabbardové považují za nepřijatelnou. S Putinem – nikdy! Senátoři obviňují Putina a Asada, že ničí mír tím, že chtějí vyhrát válku, v čemž jim USA mají dopomáhat svou dosud trvající nečinností. Jak si to ale celé vykládat, slyšíme-li dále slova armádní poradce USA Gen. Michaela Flynna, který říká, že "Amerika je ve fatálním zápasu s islámem." Jinými slovy: pánové a dáma by se už měli dohodnout, dodáváme, zda je problém Asad, islám, či islamističtí teroristi.

Bernard Cazeneuve, francouzský ministr zahraničních věcí, informoval o zadržení řady lidí ve Francii kvůli podezření na teroristickou činnost. Možná by se měli Američané lépe podívat, co se děje v Evropě či přímo v Islámském státě, o němž se říká, že používá rovněž chemické zbraně. Analýza IHS tvrdí, že Islámský stát použil chemické zbraně v celých 52 případech.

Někteří senátoři nechtějí čekat na to, až se ukáže, zda Trump v úřadě dostojí své pro-ruské rétorice, nebo zda naváže na anti ruskou notu Obamova týmu. Chtějí iniciovat další protiruské sankce ještě nyní. Slyšíme to z úst takových lidí jako senátor Lindsay Graham či senator Ben Cardin. Dle nich by se Rusko mělo mít na pozoru. Informují o tom Defens News. Rusko se má prý potrestat za narušování amerických voleb.

Rusko odmítá emoce: „Mysleme logicky!"

To vše se odehrává na pozadí informací právě přicházejících z Ruska: Rusko rozmístí v oblasti Kaliningradu balistické střely S-400 Triumf společně s raketami krátkého dosahu Iskander. Tyto zbraňové systémy se přidruží již k dislokovaným na Baltu jiným ruským zbraním. Ruský prezident Vladimír Putin tu odmítá zbytečné emoce slovy: „Co jiného máme dělat? Jen odpovídáme na přibližující se základny k ruským hranicím cestou posilování vlastního potenciálu."

Trump si s Putinem minulý týden potvrdili „kurz na sblížení" obou velmocí. Colin Clarke and William Courtney z americké výzkumné instituce RAND Corporation varují, že nová americká administrativa by měla být lépe obeznámena s ekonomickými a politickými aspekty současného Ruska. Míní tím, že Rusko bude zbrojit dál, i navzdory ekonomickým škrtům? Tak to alespoň sliboval nyní zadržený již bývalý ministr financí Ruska Uljukajev.

Čína si hraje vlastní hru v Jihočínském moři

Zatímco evropským politikům visí spodní čelist údivem nad Trumpem, Čína neváhá ani chvíli. Čína začala vysílat ve zvětšené míře své rybářské lodě do Jihočínského moře. Tato činnost je vysoce organizována a přítomnost čínských lodí je předstupněm pro manévry lodí vojenských. Americký pacifický admirál Scott Swift se vyjádřil pro Defense News tak, že tu nejde jen o čínské "loďky". Rovněž poukázal na promyšlenou strategii Číny, která je zde patrná.

Britské loďstvo ve stínu sílících ambicí ruského námořnictva

Robbie Gramer sdělil FP, že Británie má nedostatečný počet lodí a doznává zpoždění ve svém modernizačním programu. Vyplývá to i ze zprávy, kterou vydala Parlamentní komise pro obranu. V budoucnu by to mohlo přinést problém se zvětšující se proliferací ruských aktivit v oblasti Průlivu.

Témata:  USA Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.