Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec amerických základen ve světě? Trumpa čeká nelehký úkol

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Americký informační web Vox založený blogerem Ezrou Kleinem, který je znám jako sloupkař deníku The Washington Post, přinesl článek Willy Morelanda zabývající se současným děním v USA. To jako by odráží dřívější zkušenosti, z nichž si lze vzít ponaučení. Například Hillary Clintonová v rámci předvolební kampaně vytkla Rusku, že jeho (kybernetická) intervence do USA je bezprecedentní. Kdyby tak Hillary věděla…

Na Voxu se můžeme dozvědět, že se SSSR pokusil vklínit do mašinerie amerických voleb již v roce 1948. Tyto volby vešly ve známost díky ohromné chybě deníku Chicago (Daily) Tribune, který si nepočkal na výsledky a 3. listopadu oznámil, že 47. Guvernér za New York Thomas Dewey porazil Harryho Trumana: „Dewey Defeats Truman", takto doslova zněl titulek pro-republikánského deníku.

Vítězný kandidát Harry Truman se pak cestou domů nechal na missourském nádraží Union vyfotit s čerstvým výtiskem Chicago Trubune, maje na rtech dnes již ikonický triumfální úsměšek. V Chicago Tribune, z jejichž názvu během let vypadlo slovo „Daily", se objevovaly informace o dalším zajímavém člověku, kterým byl Henry Wallace; dle Voxu měl být Wallace dobovým „pěšákem" Kremlu, aniž by si to kdy sám uvědomil. Wallace zastával ministerské funkce a ta nejvyšší mu, na rozdíl od Trumpa, o vlásek unikla.

Vox konstatuje, že Henry Wallace má s Trumpem společnou vlastnost – spasitelské nálady. V roce 1948 stál Walace v čele Progresivní strany, za druhé světové války vykonával v kabinetu F. D. Roosevelta dokonce funkci viceprezidentem USA. V roce 1948 se konečně pokusil kandidovat na amerického prezidenta. Protože prosazoval zlepšení vztahů s SSSR, nejenže neuspěl, musel naopak odejít z veřejných funkcí, aby pak zemřel na roztroušenou sklerózu a aby svět na tohoto vizionáře-internacionalistu tak trochu pozapomněl.

Wallace odmítal, podobně jako Trump, sankce. Snil o „novém kurzu" na bázi obchodu a spolupráce. Vehementně se zasazoval o to, aby tvrdý kurz na zastrašení a zadržování SSSR byl stůj co stůj opuštěn. Wallace říkával, že tvrdé zacházení neučiní lepšími chuligána základní školy ani podnikatele, ani světovou velmoc. Ve jménu společných cílů se Wallace příliš neohlížel na politiku Stalina v Evropě. Tak jako nyní Trump v Putinovi – spatřoval Wallace v osobě Stalina politického partnera pro jednání. 11. Května 1948 měl Wallace projev v Madison Square Garden, kde přímo vyzýval k dialogu se Sovětským svazem a svou vizi ve zcela konkrétně sepsaných bodech přednesl. V otevřené dopisu Stalinovi apeloval dále za omezení zbrojení a snížení počtu zbraní vůbec. Rozdíl s Trumpem, rozdíl podstatný, tu však je.

Zatímco Wallace získal v prezidentských volbách mizivé procento hlasů, Donald Trump je vítěz a do úřadu 1. muže USA v lednu 2017 nastoupí. Howard Norton pro Baltimore Sun ve čtyřicátých letech napsal, že Wallace je pěšákem Moskvy a škodí USA, než aby prospíval. Poznáváte paralelu s Trumpem? Clintonová o Trumpovi prohlásila, že je koněm Vladimíra Putina. Byl Wallace snad koněm Josifa Stalina?

Podle Voxu SSSR chtěl využít naivního Wallaceho a manipulovat jím prostřednictvím důstojníka a diplomata Waltear Bedell Smitha, který byl toho času vyslancem v Moskvě. Smith se později stal dokonce ředitelem Ústřední zpravodajské služby USA. SSSR se jeho prostřednictvím snažil získávat informace o tom, jakou pozici USA zaujmou ohledně únorového převratu v Československu.

Vox připomíná, že se díky „únoru" ČŠR zařadilo do linie komunistických zemí východní Evropy docela „pozdě". Stalin potřeboval vědět, jak se i v tomto případě zachovají USA. Sovětský svaz proto pustil do oběhu dezinformaci, že se chystají tajná jednání mezi USA a SSSR, že se budou projednávat zóny vlivu v Evropě. Zpráva vyvolala mezi evropskými státy paniku. V reakci na to pronesl svou pacifickou řeč Wallace, aniž by tušil, že se skrz jeho naivitu SSSR snaží získat určitou strategickou výhodu...

To vše je zajímavé dvojnásobně, uvážíme-li, že v USA dnes ukazují stylizovaného Donalda Trumpa v rámci různých animovaných cartoons, jak si nechává do ucha šeptat noty z Kremlu, podle kterých pak promlouvá k obyvatelům USA.

O Trumpově prezidentské kampani napsal server russiangate.com, že tu je „rozpoznatelný" ruský vliv, jakási ruská stopa... Budiž, tedy až na to, jak si dovolujeme poznamenat, že se v ČR snad žádná revoluce (jako v roce 1948) nechystá. Nebo ano? Během výročí Sametu jsme mohli slyšet, že nepatříme na Východ, nýbrž na Západ. Jiří Bartoška a Vojtěch Dyk vyzvali obyvatele ČR k občanskému „neklidu". Petr Pithart řekl na Albertově u příležitosti Sametové revoluce, že nepřišel nikoho burcovat. Implicitně se to dalo pochopit i tak, že lidé jsou dost inteligentní na to, aby reagovali na výzvy doby sami, aby jim nikdo nenapovídal. O těchto věcech se Vox ale nešíří. Možná to udělá Vox za 50 let, tak jako po půlstoletí od faux pas napsaly Chicago Daily, že se sekly v odhadu voleb roku 1948, jelikož věřily Trumanovi tak málo, jako Truman tomuto plátku. Dodáváme, že Truman důvěřoval SSSR na rozdíl od Wallace tak málo, že svrhnul jadernou bombu na Japonsko.

Témata:  USA Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy