reklama

Podle stanice France 24 byla debata, při které se probírala témata od multikulturalismu až po zahraniční politiku, důležitá také proto, že vítěz nedělní volby se podle předpovědí politologů postaví ve druhém kole prezidentské volby šéfce Národní fronty Marine Le Penové.

Oba kandidáti se z velké části shodli na tom, že je třeba snížit počet státních úředníků i daně pro francouzské podniky, pohled na francouzskou společnost však mají poměrně odlišný. „Když jdeme k někomu domů, nesnažíme se převzít moc," tvrdí Fillon s tím, že odmítá myšlenku, že Francie je nebo by měla být multikulturní společností., Přistěhovalci by podle něj měli „respektovat francouzské kulturní dědictví".

Juppé však nesouhlasil a argumentoval tím, že francouzská identita je z velké části založena na kulturní rozmanitosti. „My pocházíme z různých předků, máme různou barvu pleti a různá náboženství, a v tom je naše síla," řekl.

Socialický kandidát je považován za outsidera

Fillon vyhrál první kolo primárek, když získal 44 procent hlasů. Juppé, skončil s odstupem na druhém místě s 29 procenty. Pět dalších kandidátů, včetně bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, neuspělo.

Vládnoucí Socialistická strana stávajícího prezidenta Francoise Hollandea vybere ve vlastních primárkách v lednu, První kolo francouzských prezidentských voleb je naplánováno na 23 dubna 2017. Hollande a jeho straníci ovšem v průzkumech popularity propadají, socialistický prezidentský kandidát je proto už teď považován za outsidera voleb.

Rusko není problém, tvrdí Fillon

Při debatě na sebe republikánští kandidáti poměrně často útočili, Juppé například na Fillona udeřil kvůli jeho vztahům k Rusku a kvůli zuřící občanské válce v Sýrii. Juppé připomněl, že ruský prezident Vladimir Putin ve středu oficiálně podpořil Fillona, který upřednostňuje užší vazby mezi Paříží a Moskvou.

„Nebudeme měnit naše spojenectví," odsekl Fillon, který popřel, že by chtěl narušit vztahy se Spojenými státy a dalšími evropskými partnery. Zároveň ale odmítl myšlenku, že Rusko je hrozbu pro Západ. „Skutečným nebezpečím není Rusko, skutečné nebezpečí je ekonomické a jmenuje se Asie," řekl Fillon. Trval také na tom, že by Francie a Rusko měly „usednout k jednomu stolu" s cílem zlepšit bilaterální vztahy.

Fillon se domnívá, že ekonomické sankce uvalené francouzským prezidentem Hollandem a dalšími vedoucími představiteli EU kvůli anexi Krymu na Rusko úplně selhaly a že je tvrdě pociťují jen francouzští zemědělci, kteří jsou tímto obchodním odvetným opatřením postiženi.

Juppé nechce změny, tvrdí jeho protikandidát

Juppé pak zopakoval, že je nemožné si představit, že by po ukončení vojenského konfliktu v Sýrii prezident Bašár Asad zůstal u moci. V průběhu první kampaně Fillon uvedl, že je nutné jednat s Asadem a společně odrazit skupiny jako je Islámský stát a bránit křesťanské menšiny v Sýrii. Ve čtvrtek Fillon dodal, že je třeba vytvořit silnou koalici, která by zahrnovala Rusko a Írán - dva z nejsilnějších spojenců Asada – aby bylo možné porazit tuto džihádistickou skupinu.

Agentura Reuters Fillona popisuje jako „sociálního konzervativce", který obdivuje někdejší britskou ministerskou předsedkyni Margaret Thatcherovou a voliči jej obecně vnímají jako více pravicového než Juppého. Fillon se netají tím, že jeho program je mnohem radikálnější než Jupého. Jeho protikandidát podle něj nechce provádět velké změny, které jsou dle jeho názoru třeba.

Čtvrteční debatu obou finalistů prezidentských primárek francouzské pravice vyhrál někdejší premiér a vítěz prvního kola stranického klání Fillon. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Elabe. Podle ankety Elabe považuje 71 procent dotázaných konzervativních a středopravicových voličů považuje výkon Fillona za přesvědčivější než počínání Juppého. Pokud jde o průměr všech voličů nehledě na jejich politické preference, tak za vítěze debaty označilo Fillona 57 procent dotázaných.