Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afhgánská armáda vytlačila bojovníky Talibanu z města Kunduz

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Mluvčí afghánského ministerstva obrany Daulat Wazírí dnes oznámil, že se bezpečnostním silám podařilo zatlačit bojovníky Talibanu od důležitého města Kunduz na severu země. Loni po zhroucení armádní obrany v panice z města uprchly tisíce lidí.

V tvrdých bojích podle mluvčího zahynulo 40 islamistů a dalších 50 bylo zraněno. O ztrátách vládních sil se nezmínil. Bojovníci Talibanu krátce obsadili Kunduz v loňském roce, což byla značná rána zasazená vládě prezidenta Ašrafa Ghaního.

Boje kolem Kunduzu začaly ve čtvrtek jen několik dní poté, co Taliban oznámil začátek každoroční jarní ofenzivy. Pohrozil, že zahájí rozsáhlé útoky i s využitím sebevražedných útočníků, aby zbavil moci vládu podporovanou Západem.

Podle sdělení NATO nynější operaci afghánské policie podporovaly alianční monitorovací letouny, přímo do pozemních bojů NATO ale nezasáhlo.

Kunduzská provinční správa oznámila, že se bojovalo i v okresech Chanábád a Čardara, kde bylo zabito 28 bojovníků Talibanu a 38 jich bylo zraněno.

Témata:  Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy