Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie varuje: Víme, že USA a Turecko podporují islamisty, máme důkazy

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva/Damašek - Sýrie má důkazy, že Washington a Ankara podporjí radikální islamisty na území Sýrie. V interview pro RIA Novosti to uvedl vedoucí informačního oddělení politické správy syrské armády Samir Sulejman.

"Spojené státy podporují Islámský stát a investují peníze do terorismu. Nejzávažnějším svědectvím toho byl incident, kdy VLS USA zaútočily na jednotky syrské armády v Dajr az-Zauru a otevřely Islámskému státu cestu k vojenskému letišti", řekl agentuře Sulejman.

Připomněl tak konflikt, kdy letadla mezinárodní koalice vedené Spojenými státy zasadila 17. září čtyři údery syrským vojskům, která byla obklíčena islamisty v okolí letiště.

Podle syrské vlády zahynulo 83 lidí a přes 100 jich bylo zraněno. Po těchto útocích přešli teroristé IS do ofenzívy na pozice syrské armády. Ústřední velení uznalo skutečnost leteckých útoků americké koalice u Dajr az-Zauru a prohlásilo, že došlo k tomu omylem.

Podle Sulejmana stojí Damašek proti Turecku skrze boj s ozbrojenými útvary. "Pokaždé, kdy bojuje naše armáda s teroristickými skupinami ve všech regionech země, zejména v Aleppu, to znamená, že bojuje s Tureckem. A to proto, že Ankara poskytuje těmto skupinám plnou podporu zbraněmi, lidmi a svými odborníky," tvrdí.

Témata:  Sýrie USA Rusko Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy