Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie řeší nový spor: Bude brexit automaticky znamenat i odchod z EHS?

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Spor o to, kdo by měl řešit plánovaný odchod Británie z Evropské unie, se dál komplikuje. Britská proevropská instituce British Influence chce, aby se otázkou zabýval také příslušný soud. Nejasný je totiž odchod Londýna z EHS.

Konečné slovo ohledně opuštění EHS by podle British Influence měl mít parlament. Sdružení se radí s právníky a další postup zváží.

"Jednotný trh nebyl na hlasovacím lístku," řekl Reuters s odkazem na červnové referendum o setrvání v unii Jonathan Lis, zástupce ředitele British Influence. Opuštění jednotného trhu by podle něj mělo ničivé důsledky pro britskou ekonomiku. Skupina British Ifluence soudí, že vláda Theresy Mayové by mohla porušit zákon tím, že si k této záležitosti nevyžádá právní stanovisko.

Mluvčí vlády ale dnes Reuters sdělila, že podle kabinetu je Británie členem EHP z titulu člena Evropské unie. "Jakmile opustíme EU, automaticky přestaneme být členem EHP," reagovala mluvčí vlády.

Někteří právníci ale podle BBC soudí, že obě věci spolu přímo nesouvisejí. Londýn by podle nich musel formálně spustit článek 127 dohody o EHP, aby zahájil proces odchodu z toho prostoru.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy