reklama

Přestože se obecně předpokládá, že by proti ní měl získat podporu centristů a v části levicového politického spektra, jeho ekonomické plány naznačují, že může pro voliče vypadat jako daleko větší radikál než samotná Le Penová.

Podle deníku Le Monde Alexandra Lemariého je pro Fillona hlavním nebezpečím, že se mu nepodaří zmobilizovat voliče z chudších společenských vrstev.

Fillon plánuje propuštění půl milionu úředníků a posun věkové hranice pro odchod do důchodu na 65 let. Také chce prodloužit regulérní týdenní pracovní dobu z 35 na 39 hodin ve státních službách a rovněž zrušit bezplatné lékařské úkony. To může být pro sociálně znevýhodněné voliče nestravitelné sousto.

Národní fronta Le Penové to pochopila a od Fillonova nedělního vítězství v takzvaných primárkách na to začala intenzivně poukazovat. A všímá si toho i strana Republikáni, která předvolbu jednotného pravicového kandidáta zorganizovala.

Republikánský politik Henri Guaino v rozhlasové stanici Europe 1 řekl, že Fillonovo zvolení je "velmi dobrou zprávou pro Národní frontu, protože s takovýmto programem nebudou nižší a střední vrstvy pro takovou pravici hlasovat".