Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy skončí boje v Halabu? Rusko řeklo, kdy vyžene teroristy

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Rusko doufá, že se situaci v Halabu podaří vyřešit do konce letošního roku. Kvůli bojům bylo ze syrského města v několika posledních dnech vyhnáno ze svých domovů až 16 tisíc lidí

Moskva patří k hlavním spojencům Damašku, syrské vojáky podporuje zejména ze vzduchu. "Musíme vytlačit ty teroristy stejným způsobem, jako by měli být vypuzeni z Mosulu a Rakky. To je základní úkol," řekl náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov, kterého citovala agentura RIA Novosti.

Nejmenovaný představitel z koalice podporující prezidenta Bašára Asada již v úterý uvedl, že Sýrie a její spojenci chtějí vyhnat povstalce z Halabu ještě předtím, než na konci ledna nastoupí do funkce nový americký prezident Donald Trump.

Světová média většinou nijak neupřesňují, kdo jsou rebelové bojující v Halabu, situaci v oblasti je totiž nepřehledná. Podle dřívějších informací je jednou ze skupin koalice říkající si Dobytí Halabu (Fatah Halab), kterou tvoří desítky povstaleckých skupin, jak umírněných a napojených na Svobodnou syrskou armádu (FSA), tak i radikálnějších.

V oblasti se ale vyskytují i bojovníci islamistické aliance Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, tedy odnož Al-Káidy). Obě dvě skupiny obvykle nebojují bok po boku, nicméně komunikují spolu a mají společného nepřítele, kterým je syrský režim.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy