Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN burcuje: 500 tisíc obyvatel Mosulu čelí nedostatku vody

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Bagdád - Téměř půl milionu obyvatel iráckého Mosulu čelí nedostatku pitné vody. Dnes to uvedla OSN.

Během nedávných vojenských operací s cílem dobýt toto druhé největší irácké město z rukou islamistů byly totiž poškozeny některé vodovody. Ofenziva vládních jednotek proti Mosulu začala 17. října.

"Téměř půl milionu civilistů, kteří již nyní bojují o to, aby se každý den dokázali uživit, se ocitl bez přístupu k pitné vodě. Dopad na děti, ženy a rodiny bude katastrofální," uvedla Lisa Grandeová, humanitární koordinátorka OSN pro Irák.

"Nemáme vodu ani elektřinu. Pijeme vodu ze studně, ale té není dost," citovala agentura AFP jednoho z mosulských obyvatel, pětadvacetiletého Muhammada Chálila.

Podle iráckých velitelů vládní jednotky již získaly kontrolu nad 40 procenty východní části Mosulu. Pohybují se pomalu jednotlivými čtvrtěmi a potýkají se přitom s odstřelovači, sebevražednými atentátníky i s výbušninami nastraženými v automobilech.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Irák

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy