reklama

Historicky první lidskou transplantaci hlavy provází řada podivností. Lékařská obec dlouho tvrdí, že výsledek operace je nejistý a chirurg na sebe chce pouze upoutat pozornost. Pacient podle odborníků nemá šanci operaci přežít. 

Operaci se rozhodl podstoupit Valery Spiridonov, který trpí vzácnou spinální svalovou atrofií typu Werdnig-Hoffmann. Kvůli ní se prakticky nemůže pohybovat a jeho zdravotní stav se rok od roku zhoršuje. Pacienti s touto chorobou se nedožívají vysokého věku a Spiridonov si uvědomuje, že nemoc ho nakonec zabije.

Pohyb jako takový je mu kvůli nemoci cizí, proto využívá nejmodernějších technologií, aby si na něj zvykl a připravil se na nové tělo. Podle serveru ExclusiveTechNews.com se Spiridonov učí chodit a hýbat za pomocí virtuální reality.

"Virtuální realita připraví pacienta co nejlépe na to, čemu bude v novém těle čelit," uvedl podle serveru Canavero. "Připraví ho na svět, ve kterém bude moci chodit," dodal. Tím ale výčet podivností této operace nekončí.

Mutanti jako předzvěst hrůzy?

Operace se zúčastní kromě jiných zúčastní také kontroverzní čínský chirurg, jehož jméno média nezveřejnila. Během několika posledních let ale transplantoval hlavy více než tisíci myším. Sám Canavero se také chlubí podobným úspěchem, tvrdí totiž, že se mu povedlo transplantovat opičí hlavu na myší tělo. A údajně úspěšně.

Ani tento mutant, o jehož existenci lze směle pochybovat, ale není posledním počinem vědce, kterému je přezdíváno "Doktor Frankenstein". Údajně se o podobnou operaci pokusil i u psů, a i zde prý slaví úspěchy. Problémem je, že výsledná zvířata nikdy nikdo neviděl.

Horší než smrt

Hunt Batjer, prezident Americké asociace neurochirurgů, tvrdí, že čokoliv Spiridonova čeká, je to horší než smrt. "Nepřál bych to nikomu. Nikomu bych nepřál zažít věci, které jsou horší než smrt," uvedl podle serveru lékař.

Nebojí se pouze neúspěchu operace, ale zejména jeho úspěchu. Pokud vše dopadne dobře, probudí se pacient v novém těle, a to se dosud nikdy nikomu nepovedlo. "Užívání jiného těla může vyvolat procesy, se kterými dosud nemáme zkušenosti. Pacient může dokonce zešílet," obává se lékař.

Podobně jako další skeptici se i on obává, že ani virtuální realita nedokáže pacienta připravit na nové tělo. A zejména na tělo, které mu prakticky vzato nepatří. 

Operace se uskuteční už příští rok

Canavero nedávno poprvé prozradil podrobnosti o průběhu operace, kterou nazval "Nebe" (zkr. Heaven, HEad Anastomosis VEnture - pokusné spojení hlavy, pozn. red.). Nejprve chce hlavu pacienta zmrazit na teplotu -15 ° C, poté by ji oddělil od těla, stejně tak i hlavu dárce, u nějž nastala mozková smrt, a následně by zdravou hlavu připojil k tělu dárce.

Během operace, která bude trvat 36 hodin, chce také zajistit propojení míchy, svalů a cév. Spiridonov by byl následně měsíc držen v umělém spánku, aby se zabránilo jeho pohybu a tělo se mohlo zregenerovat.

Unikátní a velmi riskantní operace má také stanovené datum. Lidstvo by se mělo dočkat zákroku století už nejpozději v prosinci příštího roku. Jestli se ale operace podaří nebo ne je zatím ve hvězdách. Canavero se sice domnívá, že lidstvo má pro tuto operaci všechny potřebné technologie, dosavadní pokusy ale jeho tvrzení nejsou příliš nakloněny.