Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna poměrů na Kypru? Ostrov možná čeká sjednocení

Kypr, ilustrační foto
Kypr, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nikósie - Ve dnech 9. až 12. ledna 2017 se v Ženevě uskuteční další rozhovory o sjednocení Kypru. Tento středomořský ostrov je rozdělen od roku 1974 na jižní řeckou a severní tureckou část. Výsledky rozhovorů, pokud budou úspěšné, mají ještě projít referendem.

Rozhovory ve Švýcarsku se zaměří na to, jak velké území by každá strana v zamýšlené federaci kontrolovala. Jednání se mají kromě delegací kyperských Řeků a kyperských Turků zúčastnit také představitelé Řecka, Turecka a Británie.

Oznámení přišlo poté, co OSN 22. listopadu připustilo, že ani po 18 měsících rozhovorů se nepodařilo dosáhnout dohody a že se rozhovory ocitly ve slepé uličce.

Listopadové kolo rozhovorů pod záštitou OSN probíhalo ve Švýcarsku za účasti kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise, který zastupoval řeckou většinu, a severokyperského vůdce Mustafy Akinciho, který reprezentuje menšinové Turky.

Jižní část ostrova je od roku 2004 členem EU a případné členství turecké části Kypru v EU vyvolává obavy evropských diplomatů, protože Ankara by mohla získat prostřednictvím turecké části Kypru vliv na rozhodování Bruselu.

Témata:  Kypr Turecko EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy