Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový byznys mezi migranty: Na cestu do Evropy si vydělávají prodejem těl

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Atény - Řecko má na krku další problém s migranty. Kromě jejich počtu a faktu, že je země nemá kam umístit, musí nyní nově řešit i prostituci. Mladiství migranti, kteří často ani nedosáhli plnoletosti, si totiž vydělávají na cestu do Evropy prodejem vlastního těla.

Náměstí Victoria v centru Atén leží jen pár minut od ekonomické vysoké školy. Přesto se postupně stává uzavřenou lokalitou, kam chodí lidé po setmění s jediným cílem. Užít si sex s migranty.

Nezletilí uprchlíci, kteří zůstali v Řecku bez peněz a pomoci, se rozhodli vydělat si na cestu dál do Evropy prostitucí. Prakticky tak obsadili náměstí a nabízí zde svá těla na prodej. Podle serveru CNN jim zákazníci, zejména starší muži, nabízí ubytování, jídlo i oblečení, migranti však chtějí pouze jedno, peníze.

Jedním z takových mladíků je sedmnáctiletý Ali z Afghánistánu, který přišel do Evropy s cílem studovat. Věci se ale nevyvíjely podle jeho představ a chlapec skončil na ulici, v kolotoči prostituce a drog.

Podle svých slov to nedělá proto, že chce, ale musí. "Kdybych dělal co chci, chodil bych se slečnou. Ale nemám peníze, tak nemám na výběr," řekl mladík reportérovi CNN.

Částky, které si migranti vydělají, se pohybují v rozmezí od 5 do 100 eur, v závislosti na tom, za kolik se chtějí dotyční prodat. "Někteří nabízí i 300, 400 eur, ale chtějí si vás vzít domů a tam si vás vydržovat," přiznává Ali.

Na něco takového by ale on sám nikdy nekývnul. "Ti muži jsou odporní. Hnusí se mi to, bez ohledu na to kolikrát to dělám. Nikdy jsem se s tím nesmířil," podotýká zoufalý mladík.

Prostituce podle serveru vzrostla poté, co vstoupila v platnost dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem. Spousta migrantů však zůstala v Řecku a nemá kam jít. Podle odhadů úřadů takto skončilo zhruba 60 tisíc migrantů, z toho tisíce pod hranicí plnoletosti.

Situace v Řecku je napjatá

Zatímco někteří migranti skončili na ulici a prodávají svá těla, jiní se bouří. Podpalují migrační tábory a doufají, že jim rebelie pomůe k lepšímu životu.

Před deseti dny podpálili uprchlíci tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos. Žhářství předcházel požár stanu, ve kterém uhořela žena s dítětem. Vznícení způsobil výbuch nádoby na plyn během vaření.

Premiér Alexis Tsipras prohlásil, že je "stejně jako celý řecký národ touto tragickou událostí šokován". Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) považuje "tento hrozný incident za důkaz neschopnosti evropských politiků řešit uprchlickou krizi". Panos Navrozidis z MVČK sdělil, že jeho organizace už upozorňovala na problémy v přeplněných táborech i na podmínky v táboře Moria. "Je zničující vidět, že se něco takového odehrává v Evropské unii," uvedl.

Násilnosti se odehrávají také na Chiosu, kde roste napětí mezi místními obyvateli a asi 4000 tamními migranty. Na ostrovech, které mají kapacitu pro asi 7500 běženců, je jich zhruba 16 tisíc. Podle dohody budou do Turecka vráceni ti, kdo nesplní podmínky pro udělení azylu, avšak azylové řízení je zdlouhavé. EU viní Řecko, že žádosti i odvolání zpracovává pomalu.

Témata:  uprchlíci Řecko prostituce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy