Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová otevřeně o vraždě studentky: Musíme lidem říct, jestli vraždil uprchlík

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – K případu zavražděné mladé studentky se po celé řadě politiků vyjádřila také německá kancléřka Angela Merkelová. Pro ARD uvedla, že pokud je pachatelem tohoto činu migrant, musí to být jasně řečeno. Na druhou stranu ale varovala, aby lidé kvůli tomuto činu neodsoudili všechny uprchlíky jako celek.

Merkelová se poněkud netradičně vyjádřila k případu znásilnění a vraždy mladé Němky, ke kterému došlo ve Freiburgu. Důvodem mohl být i fakt, že mrtvá je dcerou prominentního právníka Evropské komise. Zároveň také německá anitiimigračné strana Alternativa pro Německo uvedla, že na činu nese vinu i sama kancléřka, které svou politikou otevřených dveří do země nalákala statisíce běženců.

Policie z vraždy obvinila sedmnáctiletého uprchlíka původem z Afghánistánu, při vyšetřování jí pomohlo nalezené DNA i kamerové záznamy. List Die Welt cituje slova kancléřky, které uvedla, že pokud se ukáže, že je vrahem afghánský uprchlík, pak je třeba ho odsoudit jako jakéhokoliv jiného vraha.

Merkelová poskytla rozhovor nejsledovanějšímu zpravodajskému pořadu ARD „Tagesschau", který byl dříve kritizován, že podobné trestněprávní případy příliš nezveřejňuje. Ani o tomto případu podle listu Die Welt původně o víkendu neinformoval.

 

S případe vraždy se podle Merkelové „nesmí spojovat odmítnutí celé skupiny migrantů". Případ je podle ní „tragický", dodala, že musí být všechny jeho okolnosti vyjasněny a že se o „všem musí mluvit velmi otevřeně". Merkelová sama čelí kritice, že na vině je také její uprchlická politika, to ale kancléřka popírá. „Říkám jasně, že tato vražda je hrozná a moje myšlenky jsou s rodiči této dívky," prohlásila Merkelová.

Dodala, že není spokojena s evropskou solidaritou, protože stále existují velké nedostatky v uprchlické politice Evropské unie. „Všichni jsme se shodli, že potřebujeme lepší ochranu vnějších hranic, všichni se shodují, že potřebujeme řešit základní příčiny problému," shrnula všechna možná jednání kancléřka. „Ale při rozdělování uprchlíků stále existují závažné problémy," dodala s tím, že to se musí změnit. muset pracovat déle než jeden rok."

Ještě před Merkelovou se k věci vyjádřil také mluvčí vlády Steffen Seibert, který čin označil za „zlý a odporný". I on mluvil o tom, že je třeba pachatele „vší silou zákona" přivést k odpovědnosti za jeho činy. Zároveň ale připomněl, že pachatelem je podle všeho jeden afghánský uprchlík a ne celá skupina Afghánců či uprchlíků a proto varoval před tím, aby na tyto skupiny nebyl uplatňován princip kolekticní viny. 

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy