Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO a EU se dohodly na spolupráci v klíčových oblastech

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Brusel - NATO a EU budou víc spolupracovat v oblastech jako jsou obrana proti hybridním a kybernetickým hrozbám, operace na moři, vojenská cvičení či rozvoj obranných schopností.

Na společném postupu v podobě více než čtyř desítek konkrétních kroků se dnes paralelně dohodli ministři zahraničí zemí aliance a členské země EU.

Unie a aliance mají společných 22 svých členů a obě mají centrály v Bruselu. Přesto spolu obě organizace v zásadě nespolupracovaly, situace se začala měnit až v posledních letech, především v souvislosti s ukrajinskou krizí a rostoucími otazníky kolem záměrů daleko méně přátelského Ruska.

"NATO a EU čelí sérii nebývalých bezpečnostních výzev vycházejících z jihu a východu," upozornila dnes v prohlášení aliance. Zdůraznila význam silné transatlantické vazby založené na společných hodnotách.

Členské země EU ve vlastní tiskové zprávě zdůraznily, že praktická kooperace s aliancí je pro EU klíčovou prioritou. Zdůraznily, že státy EU mají k dispozici "jednu sadu sil", které mohou využívat v různých rámcích. Promyšlený rozvoj jejich schopností tak prakticky podpoří možnosti obou organizací při zachování jejich různé povahy a odpovědnosti.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy