reklama

Důkaz neexistuje

Pro Trumpovo tvrzení neexistuje podle deníku jediný důkaz. Ostatně i právníci budoucího prezidenta ve snaze soudně zabránit přepočítání hlasů ve státě Michigan prohlásili, že veškeré dostupné důkazy naznačují, že uplynulé volby nenarušily žádné podvody či chyby, poukazuje úvodník.

"Přesto jeden přední republikán za druhým šíří tuto pomluvu o americké demokracii, čistíc tak cestu k omezení volebního práva v zemi," varuje New York Times. Připomíná nedělní tvrzení Trumpova viceprezidenta Mikea Pence v televizi ABC, že Trump má právo coby zvolený prezident daný názor šířit.

Ve chvíli, kdy byl příští viceprezident tlačen přiznat, že tvrzení o nelegálních hlasech je lživé, snažil se podle deníku zbavit Trumpa povinnosti své výroky dokázat, byť v zásadě obviňují miliony Američanů ze spáchání zločinu. "Podívejte, nevím, jestli to je nepravdivé stanovisko, Georgi, a nevíte to ani vy," cituje vlivný server Penceovu odpověď moderátoru Georgovi Stephanopoulosovi.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Prestižní deník parafrázuje též slova předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana v televizi CBS, kde republikánský politik nejprve tvrdil, že o podvodech nich neví. Následně však Trumpova obvinění hájil ve smyslu, že v uplynulých volbách zajisté hlasovalo mnoho lidí, kteří se doposud cítili bez volebního práva.

Také předseda Republikánské strany Reince Priebus a budoucí šéf Trumpovy kanceláře ve stejné televizi naznačil, že nikdo ve skutečnosti neví, zda miliony lidí volily protiprávně, konstatuje americký deník. "Je to možné," cituje Priebusova slova úvodník. V té souvislosti posměšně dodává, že v takovém případě si nemůže být jistý ani tím, že zmíněného politika neunesli mimozemšťané a nenahradili ho dvojníkem.  

Lži republikánů pokračují

Tak ve skutečnosti začínají pokusy omezit volební právo v USA, domnívá se newyorský serveru. Vysvětluje, že nejprve přijdou neověřitelná tvrzení o podvodech, následně se objeví naléhavé volání po zpřísnění pravidel voličské registrace a posílení "bezpečnosti hlasování", což přeloženo do řeči práva znamená vyřazení desítek až stovek tisíc oprávněných voličů.

K takovému kroku již došlo ve Wisconsinu, v Severní Karolíně, Ohiu a Texasu, kde republikánští zákonodárci protlačili zákon vyžadující po voličích mimo jiné identifikační průkaz či doklad o občanství a omezující volbu předem či možnost registrace v den voleb, konstatuje prestižní deník. Deklaruje, že takové zákony mají za cíl ztížit hlasování lidem, kteří většinou spadají do kategorie obyvatel volících demokraty.  

Ačkoliv soudy některé z těchto zákonů smetly, další se objevují, poukazuje New York Times. Připomíná, že v Michiganu se snaží zákonodárci rychle prohlasovat povinnost voliče disponovat identifikačním průkazem, byť se ve státu neobjevil jediný důkaz o záměně hlasujících. V New Hampshire pak nastupující republikánský guvernér Chris Sununu hodlá skoncovat s možností registrovat se v den hlasování, byť podle úvodníku neexistuje jediný důkaz,  že by opatření vedlo k nějakým podvodům.    

"Realita není relevantní," zuří newyorský deník. Odkazuje na prohlášení šéfa Republikánské strany v Severní Karolíně, že ať již k rozsáhlým volebním podvodům dochází, či nikoliv, lidé v ně jednoduše věří. "Nezdá se, že republikánské vůdce zajímá, že představitelé volebních úřadů po celé zemi z obou stran potvrdily, že během volebního dne žádné podvody nebyly," zoufá si prestižní server s tím, že republikáni se starají pouze o to, co je dlouho známo - čím méně lidí volí, tím lepší má jejich strana výsledek.   

Během Trumpovy vlády se tažení proti volebnímu právu může rozrůst do celostátních rozměrů skrze zákony v Kongresu a nově jmenovaným představitelům ministerstva spravedlnosti a Nejvyššího soudu, kteří se o volební právo prakticky nestarají, varuje New York Times.  

Podkopávání integrity volebního procesu a ztěžování hlasování ohrožuje podle vlivného deníku všechny Američany, bez ohledu na jejich politické preference. "Cyničtí republikáni, kteří jsou nyní u moci, zjišťují, že vše, co musí dělat, aby vyhráli další volby, je klamat dostatečně dlouho veřejnost," kritizuje úvodník. Situaci označuje za pobuřující, jelikož republikáni nemají důvod přestat lhát, když je jejich dosavadní lži vynesly tak vysoko.