Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko oznámilo, že se blíží dohodě s USA o syrském Halabu

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Damašek - Podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeja Rjabkova se Moskva a Washington blíží dohodě o Halabu. Asadova armáda zatím dál obsazuje povstalecké čtvrti v severosyrském městě.

Rusko tento týden oznámilo, že budou v Ženevě američtí a ruští experti jednat o řešení situace v Halabu, ze schůzky ale nakonec sešlo. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že je to vinou Spojených států. Americká diplomacie ale jeho slova odmítla.

"V minulých dnech jsme si vyměňovali dokumenty o situaci v Halabu. Jsme blízko dohodě, ale chci varovat před přílišným očekáváním," sdělil dnes Rjabkov.

Lavrov se ve středu v Hamburku sešel se svým americkým protějškem Johnem Kerrym a zabývali se rovněž situací v Halabu. Znovu by měli jednat během dneška, uvedla agentura Reuters.

Povstalecké skupiny, které brání východní Halab, ve středu požádaly o pětidenní příměří, jež umožní evakuaci 500 nemocných a zraněných.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii USA Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy