Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko odmítá udělit Syřanům azyl. Úřady na migranty volají policii

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Moskva - Ruská organizace na ochranu lidských práv Civilní podpora říká, že ruské úřady nejsou ochotny udělovat azyl syrským uprchlíkům a že mají velmi zkreslený pohled na situaci v této zemi. Informuje o tom server The Moscow Times.

Nová zpráva této organizace nazvaná „Syrští uprchlíci v Rusku" vykresluje podle serveru smutný obraz o situaci těchto uprchlíků v Rusku. Od roku 2011 do roku 2015 požádalo o trvalý azyl v Rusku 2011 syrských občanů, ale uspěl jen jediný, uvádí Civilní podpora. Syřané žádající o dočasný azyl byli úspěšnější - z 4442 žadatelů uspělo 3306. Avšak dočasný azyl v Rusku trvá pouze jeden rok a nemůže být obnoven, což znamená, že problém přetrvává.

Podle údajů již rozpuštěné Federální migrační služby (FMS) v dubna 2016 - kdy byla FMS začleněna do ministerstva vnitra – pobývalo v Rusku 7096 syrských občanů. Tento údaj však zahrnuje i syrské diplomaty a ty Syřany, kteří se přestěhovali do Ruska před začátkem syrské občanské války.

V první polovině roku 2016 FMS odmítla dočasný azyl 57 žadatelům a ostatním odmítla prodloužit dočasný azyl, Podle oficiálního rozhodnutí, které je často citováno, totiž došlo ke zlepšení situace v Sýrii - což je důvod pro odmítnutí azylu.

Úředníci doporučují, aby se nejen muži, ale i ženy a děti vrátili do Sýrie, která je deklarována jako „bezpečná". V lednu byl jednomu Syřanovi odepřen dočasný azyl, úředníci přitom citovali dohodu mezi syrskou vládou a umírněnými opozičními skupinami jako důkaz, že se uprchlík může vrátit domů.

Organizací zveřejněná zpráva také říká, že migrační úředníci často volají policii, aby zadržela uprchlíky za porušení podmínek jejich pobytu. Tito jedinci pak skončí před soudem, kde je jim uložena pokuta, následně jsou deportováni z Ruska. Zpráva uvádí, že v mnoha případech ti, kteří čekají na deportaci stráví až dva roky ve zvláštních vazebních zařízeních.

Halawa Faiz, zástupce Ruské společnosti Syřanů, řekl listu RBC, že někteří příslušníci syrské diaspory v Rusku se snaží pomáhat svým bratřím - obvykle tím, že jim pomáhají platit soudní poplatky. Faiz ale také poznamenal, že Rusko není oblíbenou destinací pro většinu syrských uprchlíků kvůli jeho drsnému podnebí, vysokým cenám a nedostatečnému spojení s Evropskou unií.

Tanya Lokshina, ředitelka ruského programu Human Rights Watch, pro RBC varovala, že ruská vláda nedělá prakticky nic v otázce pomoci syrským uprchlíkům, a to navzdory tomu, že podporuje režim Bašára Asada v Sýrii. „Rusko tvrdí, že učinilo obrovský přínos k boji proti terorismu, ale také by se spolu s ostatními mělo zapojit do pomoci uprchlíkům," řekla. Dodala, že je velmi pravděpodobné, že ruské úřady budou i nadále odmítat žádosti o azyl a argumentovat, že území pod kontrolou Asadovy vlády je v bezpečí.

Témata:  Rusko Sýrie uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy