Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci Ruska a USA se sejdou v Ženevě, budou jednat o Halabu

Sergej Lavrov a John Kerry
Sergej Lavrov a John Kerry
Foto: usa.gov

Damašek/Moskva/Hamburk – V sobotu se v Ženevě sejdou vojenští experti Spojených států a Ruska. Jednat budou o situaci v syrském Halabu. Dnes to podle agentury RIA oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. 

Lavrov také sdělil, že syrská armáda ve východním Halabu pozastavila postup, aby umožnila civilistům odchod. Vojsko několik dní hlásí významný postup v boji o tuto část města, kterou od roku 2012 ovládala opozice. Ve středu vojáci postoupili do historického centra.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov také uvedl, že v minulých dnech si strany jednání vyměňovaly dokumenty o situaci v Halabu. Dohoda je prý blízko, přesto varuje před přílišným očekáváním.

Ve středu se Lavrov v Hamburku sešel se svým americkým protějškem Johnem Kerrym a zabývali se rovněž situací v Halabu. Dnes se sešli znovu a Kerry po schůzce vyjádřil naději, že dohoda o Halabu je stále možná. Na otázku, zda věří v průlom v jednáních, pak odpověděl, že si jist není, ale doufá v něj.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že Rusko jednání Lavrova s Kerrym podporuje, avšak přiznal také, že není jasné, zda přinesou dohodu. "Je to stejné jako v minulých případech - otázek je více než odpovědí," řekl Peskov.Mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tyyipa Erdogana dnes prohlásil, že se Turecko aktivně účastní rozhovorů, aby pomohlo ukončit boje v Halabu.

Povstalecké skupiny, které brání východní Halab, ve středu požádaly o pětidenní příměří, jež umožní evakuaci 500 nemocných a zraněných, kteří potřebují naléhavě ošetřit. Kreml ve středu oznámil, že je stále možné, že rusko-americká dohoda poskytne povstalcům možnost bezpečně z Halabu odejít.

Témata:  Sýrie Rusko USA Sergej Lavrov John Kerry

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy