Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žirafy na seznamu ohrožených druhů. Hrozí jim vyhynutí, varují biologové

Zoo v Lešné u Zlína, žirafí rodinka svačí
Zoo v Lešné u Zlína, žirafí rodinka svačí
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Washington - Většina lidí se domnívá, že žirafy nic neohrožuje, protože jsou zvyklí je vidět v zoo, opak je ale pravdou. Populace žiraf v posledních třiceti letech klesla o 40 procent, vědci proto tato zvířata umístili na oficiální seznam ohrožených druhů.

V roce 1985 bylo na světě asi 151.000 až 163.000 žiraf, v loňském roce jich však podle Mezinárodního svazu na ochranu přírody (IUCN) bylo už jen 97.562. Ocitly se tak v kategorii "zranitelných" druhů.

IUCN ve středu zvýšila stupeň ohrožení u 35 druhů a snížila ho u sedmi druhů, které se nacházely v nejohroženější kategorii. Žirafa je jediným savcem, jehož stupeň byl letos změněn.

Za poklesem počtu žiraf stojí úbytek jejich přírodního prostředí, nemoci a útoky lovců. Z přírodního prostředí žirafy vytlačují lidé, což se děje především ve střední a východní Africe, kde populace žiraf výrazně klesá.

"Všichni si myslí, že žirafy jsou všude, ale nejsou," řekl zástupce IUCN Julian Fennessy. Upozornil na to, že ačkoli má mnoho lidí obavy z vyhynutí slonů, na světě jich je oproti žirafám čtyřnásobek. Podle něj žirafám hrozí, že vyhynou bez povšimnutí.

Témata:  žirafy zvířata

Aktuálně se děje

5. května 2024 16:25

Odbory oznámily pražský protest proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy