reklama

S odvoláním na nejmenovaného vysokého amerického činitele o tom dnes informovala agentura Reuters. Americké zpravodajské služby mají za to, že s postupem kampaně letošních prezidentských voleb věnovali ruští vládní představitelé rostoucí pozornost snaze pomoci Trumpovi zvítězit.

List The Washington Post v pátek citoval rovněž nejmenované americké představitele, podle nichž zpravodajské služby identifikovaly osoby s kontakty na ruskou vládu, které poskytly portálu WikiLeaks e-maily, jež ukradli hackeři ze serverů Demokratické strany.

Prakticky všechny e-maily, které ruští hackeři zveřejnili, byly potencionálně škodlivé pro Clintonovou. "To byl hlavní bod jejich záměru. Kdyby jediné, co chtěli, bylo jen zdiskreditovat náš politický systém, proč by potom zveřejňovali nedostatky pouze jedné strany, obzvláště když máte takový terč, jakým je Trump?" dodal.

Další informovaný činitel nicméně uvedl, že závěr zpravodajských analytiků neznamená, že tajné služby věří tomu, že Moskva změnila nebo výrazně ovlivnila výsledek voleb.