reklama

Dohoda mezi EU a Tureckem zajišťuje mechanismus, podle kterého lze za každého ilegálního uprchlíka, který se z Řecka vrátí do Turecka, poslat ze země do Evropy jednoho jiného migranta. Merkelová se ale obává, že mechanismus nefunguje správným způsobem.

Podle Merkelové však není konec migrační krize v dohlednu. Podotkla, že nás čeká ještě mnoho práce, abychom převaděčům skutečně nasadili pouta.

Promluvila také o možných dohodách podobných té s Tureckem například s Libyí, Tuniskem nebo Alžírskem. Jednání o nich jsou ale v počátečním stádiu, navíc je něco takového podle ní vždy spojeno s pomocí těmto zemím.

Přesto podle ní Evropa nesmí ve svém politickém úsilí polevit. Nepopírá však, že je to velmi komplikované, a například v Libyi by nejdříve měla vzniknout stabilní vláda národní jednoty.

Merkelová se snaží v Německu mírnit následky migrační krize a podle serveru The Local už dříve vyzvala Němce, aby se drželi známých faktů. "Jsou to strašné izolované incidenty," řekla kancléřka pro zpravodajský kanál N-tv na okraj výroční konference její strany CDU v západoněmeckém Essenu.

Vyjádřila se tak k případu, kdy afghánský migrant údajně znásilnil a zabil devatenáctiletou studentku. "Skutečnost, že někteří lidé chtějí někoho zneužít, to je něco, čemu musíme odolat a musíme se proti tomu bránit," dodala kancléřka a požádala spoluobčany, aby si fakta o kriminalitě běženců ověřovali.